Rellegint Mujeres Libres
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

mujeres libres

Rellegint Mujeres Libres
Elena Carreras, Irantzu Varela, Iniciativa Sexual Femenina, Mireia Redondo Prat, Núria Martínez-Vernis i Anna Pantinat

06.03.2019 – 07.03.2019


Dimecres 6 i dijous 7 de març, 18 – 20.30 h. Planta 0 
Entrada gratuïta. Aforament limitat
Activitat del projecte d'investigació Gràfica obrera i anarquista

 

L’abril de 1936 Lucía Sánchez Saornil, Mercedes Comaposada i Amparo Poch Gascón fundaven Mujeres Libres dins la CNT, organització pionera en l’alliberament de la dona des de la perspectiva de la lluita de la classe obrera. Aquest moviment feminista proletari aglutinà al voltant de 20.000 afiliades.

Mujeres Libres era també una revista, de «cultura i documentació social», de la qual es van editar tretze números entre 1936 i 1938. La publicació, nascuda com a butlletí ideològic i d’activitats de l’associació per atreure dones a la ideologia llibertària, a partir de la quarta entrega es convertí en premsa femenina de revolució i guerra. Aquest material adormit durant dècades al fons de l’oblit hemerogràfic es reactiva ara com a punt de partida per conèixer i rellegir l’anarquisme femení de la CNT dels anys trenta del segle passat des de l’ebullició i la pluralitat del moviment feminista actual.

És per això que hem convidat dones de diferents procedències a treballar les aportacions de la revista Mujeres Libres durant dues jornades. L’única premissa és la llibertat de pensament i la intenció de reivindicar la dona com a agent de canvi social ahir i avui.          

Dialogarem amb Elena Carreras i Irantzu Varela, i posarem el cos i la veu amb Iniciativa Sexual Femenina, Mireia Redondo Prat, Núria Martínez-Vernis i Anna Pantinat.

Reactivarem l’exposició i la iconografia que Mujeres Libres va organitzar a Barcelona sobre la revista, ja que aquesta activitat és una nova materialització del projecte «Gràfica obrera i anarquista», desenvolupat per l’Observatori de la Vida Quotidiana, en el marc de La Virreina Centre de la Imatge. 

http://www.graficaanarquista.com/

 

Programa dia 6:

18:00  – 18:40 h Diàleg entre Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de Vall d’Hebron, i Teresa Ferré, Observatori de la Vida Quotidiana

18:40 – 18:50 h Projecció de material d’època de Mujeres libres

18:55 – 19:15 h Mireia Redondo Prat, autora de Tal com raja. Reflexions anarcofeministes

19:20 – 19:45 h  Iniciativa Sexual Femenina, col·lectiu artístic format per Elisa Keisanen, Cristina Morales i Élise Moreau

 

Programa dia 7:

18  – 18:40 h Irantzu Varela, periodista i militant feminista

18:50 – 19 h Projecció de material d’època de Mujeres libres

19:05  – 19:45 h Performance amb Núria Martínez Vernís, poeta, i Anna Pantinat, artista escènica

 

Elena Carreras. Doctora en Medicina i Cirurgia, especialista en Obstetrícia i Ginecologia. Actualment és cap d’Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, presidenta de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, professora associada de la UAB i investigadora principal del grup de recerca en medicina maternofetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca.

Iniciativa Sexual Femenina. Col·lectiu artístic format per Elisa Keisanen, Cristina Morales i Élise Moreau fundat el 2017 al centre social autogestionat Can Vies de Barcelona. El seu desig comú és aproximar-se a la dansa contemporània des d’una perspectiva feminista, llibertària i anticapitalista. Aquest gener han estrenat Catalina, el seu primer espectacle, a l’Antic Teatre.

Mireia Redondo Prat. Obrera, anarcosindicalista i feminista. Bugadera autodidacta i tallerista, sempre en lluita contra qualsevol forma de poder i autoritat. Precària fins al moll de l’os i anarcofeminista a la pràctica. Acaba de publicar Tal com raja (2018).

Irantzu Varela. Periodista i militant feminista. Coordinadora de Faktoria Lila (http://www.faktorialila.com/index.php/es/), espai de formació i acció feminista. Creadora i presentadora d’«El Tornillo», microespai feminista a Público TV. Presentadora d’«Aló, Irantzu» a Pikara Magazine (https://www.pikaramagazine.com/) i col·laboradora en mitjans de comunicació audiovisuals i escrits. Directora del documental Él nunca me pegó.

Anna Pantinat. Artista escènica i autora de Construcció de la nit (Editorial Fonoll), De sobte, un estiu (LaBreu Edicions) i Qui no s’anomena (Món de Llibres). Canta, toca el teclat i el theremin i compon a Pentina’t Lula, alhora que coordina, amb Daniel Ardura, el segell discogràfic Repetidor Disc.

Núria Martínez-Vernis. Poeta. El seu primer llibre de poemes, L’acròbata tampoc no en sortirà il·lès (2000), va rebre el Premi Amadeu Oller i el Premi Literari Memorial Anna Dodas i Noguer. Amb el segon llibre, Quantes mentides fan una sola veritat (2003), va guanyar el Premi de Poesia Catalana Josep Maria López-Picó. La seva darrera obra publicada és Deix on dir (2013).

Acte Mujeres Libres