Barcelona Cultura

«La dona dissenyadora no ho ha tingut fàcil»

Entrevista a Teresa Bastardes, historiadora de l’art i responsable de l’àrea de Col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona.

 

Un any més el Museu del Disseny ha enriquit el seu fons patrimonial gràcies a donacions de particulars i empreses. Quins àmbits del disseny han vist créixer especialment les seves col·leccions?

Cada any ens arriben noves peces de disseny de producte, gràfic i de moda que mantenen la col·lecció del Museu al dia. Per altra banda, però, seguim creant col·leccions noves com la de fotografia de moda o completant-ne d’altres com la d’arts d’autor. En aquest sentit aquest any incorporem peces de ceràmica de l’exposició Plats del dia i incrementem la col·lecció de disseny gràfic incorporant la producció dels anys vuitanta i noranta.

Resulta difícil seleccionar les peces més representatives d’entre tants objectes?

La feina d’increment implica una selecció que prioritza uns objectes per davant d’uns altres, amb l’objectiu d’obtenir unes col·leccions riques i representatives. Un cop acceptada una peça, els tècnics del Museu vetllem per la seva conservació, documentació, emmagatzematge, exhibició i comunicació.

Quina és la presència de les dissenyadores dins el Museu?

La dona dissenyadora no ho ha tingut fàcil, tal com passa en altres àmbits de la societat. Les col·leccions del Museu reflecteixen aquesta realitat. Malgrat tot, hi ha noms rellevants com Toni Miserachs, Gemma Bernal o Miriam Ponsa, per citar exemples del disseny gràfic, de producte i de moda.

Cap objecte en particular que cridi l’atenció per la seva originalitat?

Se’m fa difícil prioritzar un objecte o un autor. Al Museu ens agrada més destacar conceptes o grups d’objectes. Enguany hem seguit incrementant la col·lecció incorporant autors com Ricard Giralt Miracle o America Sanchez, productes de l’empresa d’il·luminació Marset, de la desapareguda Vinçon, vestits de col·leccions guanyadores del 080 Barcelona Fashion o peces històriques com un gran marc de Rafael Masó o peces modernistes de Lluís Domènech i Montaner.

Finalment, quins nous objectes podran veure properament els visitants del Museu?

L’any vinent canviarem totalment l’exposició de disseny gràfic i serà l’oportunitat de veure peces des dels anys vuitanta fins finals de segle XX. També intentarem completar les col·leccions d’arts d’autor que havien quedat aturades a la dècada de 1980.

Ajuntament de Barcelona