Servei de Premsa
23/01/2025
Barcelona crea una comissió per potenciar el 22@
25/01/2017
Temps estimat de lectura: 5 minuts
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat l’estudi “22@Barcelona: 2000-2015, el districte de la innovació”, que recull les principals dades de 15 anys de l’existència del projecte de transformació econòmica, urbanística i social d’aquesta zona del districte de Sant Martí
Per potenciar aquest projecte, es crea una comissió de coordinació del 22@ integrada pel Districte de Sant Martí, i les àrees d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i d’Empresa, Cultura i Innovació, amb l’objectiu de continuar la promoció d’aquesta zona de la ciutat, afavorir la inversió local i internacional, i fomentar la participació veïnal en el projecte.
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat l’estudi “22@Barcelona: 2000-2015, el districte de la innovació”, que recull les principals dades dels 15 anys de l’existència del projecte de transformació econòmica, urbanística i social d’aquesta zona ubicada al districte de Sant Martí.
El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha participat avui a l’acte, amb la ponència “Perspectives del projecte del 22@”. Colom ha valorat molt positivament els 15 anys de trajectòria del districte de 22@, i ha anunciat la creació d’una comissió interdepartamental, en el marc de la Fundació BIT, “per tal d’aprofitar que està emmarcada en l’ecosistema innovador del 22@”, i que “ha de permetre unir esforços i interactuar amb el districte, per donar-li un nou impuls al projecte i fer que les realitats emergents de la ciutat prenguin força”. Per al regidor, “tenim un bon projecte, que està inacabat però té moltes potencialitats, i en això volem treballar”. “El repte actual és passar de l’emprenedoria a l’empresa, i possibilitar que les start-tups que actualment atreguem puguin acabar esdevenint microempreses i pimes, que generin llocs de treball de qualitat”, ha reblat Colom.
La presentació de l’estudi ha anat a càrrec de la professora de la Universitat de Barcelona i coordinadora de l’Equip INNOVA del Grup de Recerca Consolidat CRIT “Creativitat, Innovació i Transformació Urbana”, Montserrat Pareja Eastaway, i on també hi ha participat el president de l’Associació 22@network bcn, del Clúster Digital de Catalunya i director del Grupo ICA, Xavier Monzó Martínez.
Perspectives de futur: promoció, captació d’inversió i arrelament al territori
En el marc d’aquest balanç dels 15 anys d’activitat al 22@, l’Ajuntament de Barcelona ha creat una Comissió de coordinació del 22@, integrada pel Districte de Sant Martí, i les àrees d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i d’Empresa, Cultura i Innovació, que permeti resoldre de manera transversal i coordinada les necessitats de ciutadania i empreses, i potenciï la promoció i evolució del projecte 22 @, amb 3 objectius principals:
– Agilitzar la transformació urbanística i d’infraestructures del districte i eliminar possibles problemes derivats de zones no transformades. Actualitzar l’estat de situació de les diverses propostes.
– Millorar l’atenció a les oportunitats d’inversió a la ciutat (local o internacional) i facilitar el desenvolupament econòmic, la relació entre professionals i la creació d’ocupació al districte. Incorporar el suport a microprojectes i a l’ecosistema emprenedor que complementi els projectes d’inversió, amb l’objectiu de crear un espai de mixtura entre projectes de diferents dimensions.
– Maximitzar la relació, acceptació i participació veïnal en el projecte (canal de comunicació bidireccional estable) i millorar el coneixement per part de tota la ciutadania.
Model replicable i en revisió constant
15 anys després de l’inici del 22@ com a projecte econòmic, urbanístic i social, l’Ajuntament fa un balanç positiu d’aquesta iniciativa, reconeguda a nivell internacional com un projecte de transformació, que s’ha sabut adaptar als requeriments del món empresarial, vinculat a la innovació i l’economia del coneixement, i des d’un model públic-privat de col·laboració entre administració, empreses i universitat i centres de recerca.
El 22@ va néixer en un moment on la ciutat demanava un projecte de transformació per a la zona industrial del Poblenou en desús, com a aposta per generar llocs de treball vinculats als sectors emergents de la innovació i i les noves tecnologies, però també com a procés de regeneració urbana d’una zona pendent de renovació. Ha estat font d’inspiració per a d’altres ciutats d’arreu del món, com a projecte replicable a altres llocs del món. És un model d’activitat fonamentat en clústers d’activitats, que també s’ha expandit a altres zones de la ciutat com Sarrià-Sant Gervasi, amb la iniciativa del “districte de Coneixement” que aposta per erigir-se com a segon clúster de la ciutat en col·laboració amb entitats del món universitari, sanitari, econòmic, col·legis professionals i cos consular presents o vinculats al districte.
Dades bàsiques del projecte
– El 22 @comprèn 198,26 Ha, 1.159.626 m2 de sòl i 115 illes
– Es reconeixen 4.614 habitatges preexistents, es preveuen 4.000 nous habitatges protegits (25% de lloguer)
– Augment de zones verdes de 145.000 m2 de sò
– Nous equipaments: 145.000 m2 de sòl
– Elements del patrimoni industrial a conservar: 114
– Inversió del PEI: 180 milions d’Euros.
Transformació urbanística del barri (fins a setembre 2014)
– El sector 22@ compta amb més de 1.600 habitatges de protecció oficial finalitzats.
– S’han urbanitzat 40.737 m2 de zona verda (pública i privada)
– S’han construït al voltant de 14.000 m2 de sostre d’equipament tant dedicats al teixit productiu (edifici MediaTIC o la incubadora d’empreses
– Almogàvers Business Factory, per exemple) com al teixit veïnal (CEIP Llacuna o centre de Barri i Casal de la Gent Gran de camí Antic de València).
– S’han urbanitzat 15 Km de carrer
– En total, el 50.60% del sòl 22@, està pendent de tenir completada la transformació.
Transformació econòmica del barri
– Mentre a l’any 2000 es calculaven 3.437 empreses al barri, segons el cens d’Empreses (2015), el nombre d’empreses instal·lades al 22@ és de 8.823.
– Des de l’any 2000 s’han instal·lat al districte 4.500 empreses, el que suposa una mitjana de 545 noves empreses instal·lades per any.
– D’aquestes 4.500, un 47,3% son de nova creació i la resta trasllats. Al voltant d’un 30% pertanyen a activitats intensives en coneixement i tecnologia.
– A l’any 2015, consten al 22@ un total de 2.914 professionals autònoms.
– El nombre de treballadors (Cens d’Empreses, 2015) s’estima al voltant de 93.000. D’aquests, els treballadors amb titulació universitària representen, de mitja, el 32,2% del conjunt de treballadors del 22@.
– Les empreses exportadores facturen de mitjana el 38% del seu volum de vendes a l’estranger.
– Mentre l’any 2010 les empreses situades al 22@ amb una percepció positiva sobre l’evolució del context econòmic l’any següent era del 53%, aquest percentatge augmenta al 72% per a l’any 2015.
Transformació social del barri
– La població al districte de Sant Martí ha augmentat en un 3,69% per al període 2007-2014.
– La població estrangera procedent de la UE (28) es troba sobre representada als barris de la Vila olímpica (10.63%); Llacuna (8.06%) i Diagonal Mar (8.22%)
– La renda disponible de les famílies es troba per damunt de Barcelona
– i ha augmentat substancialment des de 2009 en el barris de Diagonal Mar i Vila Olímpica. La resta de barris presenten una renda familiar per sota de Barcelona i en decreixement des del 2009.
Descarregar document relacionat en format PDF
Paraules clau22@Barcelona/