Art i reflexió a El Born CCM per celebrar els 30 anys de la caiguda del mur de Berlín

31 d'octubre de 2019

Redacció

Memòria democràtica. El projecte, que durarà fins al 2021, serà un focus d’acció i pensament que vincularà Barcelona amb la capital alemanya.

El Born Centre de Cultura i Memòria impulsa “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021”, un projecte de tres anys (2019-2021) que s’acabarà amb el seixanta aniversari de l’inici de la construcció del mur. La celebració de les dues efemèrides servirà per reflexionar sobre l’impacte del mur a Europa en un període com l’actual, en què la crisi democràtica planteja múltiples interrogants i busca respostes.

El 9 de novembre de 2019 farà 30 anys de l’enderrocament del mur de Berlín. Entre l’any 1961, quan va començar a construir-se, i el 1989, el mur va marcar físicament la separació ideològica de la ciutat i del territori i es va convertir en un símbol polític de la guerra freda. La destrucció del mur va marcar un canvi de paradigma en la memòria i en el món contemporani.

“Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021” té la complicitat de diversos agents i institucions i ofereix activitats de formats diferents per celebrar aquesta doble efemèride.

Art i reflexió

Amb “Paradigma Mur“, un projecte ideat i coordinat per Kathrin Golda-Pongratz, El Born CCM vol convidar la ciutadania a pensar sobre les empremtes que han deixat la construcció i l’enderrocament del mur, sobre els conflictes locals i generacionals que generen els murs i sobre com es configuren i reconfiguren els relats polítics, culturals, socials i memorials.

El debat, la memòria i la reflexió es vehicularan a través d’activitats, tallers, xerrades, cicles de cinema, exposicions, accions artístiques i molt més: ho trobareu tot al web elbornculturaimemoria.barcelona.cat/cicles/paradigma-mur-berlin-barcelona/.

La memòria democràtica de Barcelona

“Paradigma Mur” és un dels projectes que s’han impulsat a partir de les polítiques públiques de memòria de la ciutat per fomentar el coneixement, la recuperació de la memòria democràtica i l’intercanvi d’experiències i sensibilitats amb altres ciutats europees on els moviments civils s’han fet ressò dels debats sobre memòria pública.

Comparteix aquest contingut