De centre penitenciari a espai de memòria: el llegat de la Model

22 d'octubre de 2019

Arxiu Municipal de la Ciutat de Barcelona

Memòria de la ciutat. Diverses activitats i fons documentals recuperen la memòria de la presó de la Model, que segueix la seva transformació.

La memòria d’un espai com la presó de la Model és plena de significat i d’una gran càrrega simbòlica per a la història contemporània de Barcelona. Per aquest motiu, en els darrers temps el centre penitenciari està essent transformat per convertir-se en un nou espai en el qual no es perdi la memòria dels fets i les històries que s’hi han viscut.

Actualment trobem diverses activitats que s’han organitzat entorn a la Model, amb una programació que inclou des de visites guiades fins a intervencions artístiques, passant per exposicions amb fons documentals.

És el cas de la mostra “La memòria del segle XX des dels arxius judicials“, organitzada pel Departament de Justícia de Catalunya. L’exposició dóna a conèixer els fons documentals històrics dels arxius judicials que mostren diversos aspectes de l’afectació de les lleis i la justícia en el dia de la gent, durant el període de la Guerra Civil i la dictadura franquista, a Barcelona.

Als diversos centres d’arxiu preservem part de la memòria de la Model ja que es compta amb diversos fons documentals, especialment imatges procedents de l’Arxiu Fotogràfic de la ciutat. El gruix d’aquestes fotografies retrata la vida a la presó des de principis de segle XX: en mostra les cel·les, alguns dels treballadors del centre penitenciari, les principals festivitats que s’hi celebraven i, fins i tot, imatges d’alguns intents de fugida de la presó. En destaca també un dibuix de 1937 de Pau Febrés Yll i procedent de l’Arxiu Històric, en la qual es mostren desenes de presoners sortint de la Model amb les seves pertinences.

Consulteu en aquest enllaç alguns dels principals documents de la Model preservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona.

Comparteix aquest contingut