Data: 17/06/2017 - 11/03/2018

Lloc: Parc de Can Dragó i Fabra i Coats

La ferida d'Hipercor

15.12.2017 – 11.03.2018

Inauguració: dijous 14 de desembre del 2017 a les 19 hores a l’Espai Zero–Fabra i Coats

La ferida d’Hipercor. Barcelona 1987 és una exposició-memorial que forma part del programa d’evocació i commemoració del trentè aniversari de l’atemptat d’Hipercor iniciat el juny de 2017 amb un acte ciutadà que expressava el respecte i solidaritat del govern  de Barcelona  envers les víctimes. El 19 de juny de 1987, quan passaven vuit minuts de les quatre de la tarda, un cotxe bomba va explotar a la primera planta del pàrquing dels magatzems Hipercor de Sant Andreu. 21 persones van perdre la vida i 46 més van resultar ferides, en el que ha estat l’atemptat més mortífer d’ETA. Ja fa 30 anys d’aquella acció terrorista indiscriminada que va ferir Barcelona.

Aquesta exposició-memorial ha estat promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i organitzada pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Descarregueu el dossier de premsa

Horari de visita:
De dimarts a divendres, de 12 h a 20 h
Dissabtes, de 12h a 20h
Diumenges, d’11h a 15h
Dilluns, tancat
27, 28, 29 i 30 de desembre i 2, 3 i 4 de gener hi haurà horari especial fins a les 21 h.

Preu: Entrada gratuïta

Informació i reserves:
Tel.: 93 256 21 22
reservesmuhba@bcn.cat
Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h

Amb motiu dels trenta anys de l’atemptat perpetrat per ETA als magatzems Hipercor del districte de Sant Andreu, en què van morir 21 persones i 45 van resultar ferides, vam iniciar un projecte commemoratiu de ciutat perquè vam considerar que l’atemptat havia convertit tota la ciutadania en objectiu.

El comissionat, prèviament al desenvolupament del programa, s’ha reunit amb les famílies de les víctimes mortals de l’atemptat per expressar, a cadascuna d’elles, les disculpes de l’Ajuntament, com a institució, per no haver celebrat cap acte commemoratiu ni cap seguiment o acompanyament de la seva situació al llarg d’aquests trenta anys i per explicar el contingut del programa commemoratiu i la petició als familiars de participar-hi. Cal dir que totes les famílies van acceptar.

El programa commemoratiu s’ha iniciat amb un videoclip de tres minuts que resumeix els fets i en el qual han participat els familiars de les víctimes. Aquest breu recull audiovisual es va projectar a totes les pantalles de Transports Metropolitans de Barcelona cada quinze minuts, tant a l’interior dels vehicles com a les estacions, durant la setmana prèvia a l’acte commemoratiu central.  El motiu d’aquesta acció rau en la voluntat que la informació de l’atemptat i el seu record travessi de manera permanent la ciutat i que actuï com a informació de l’acte commemoratiu central.

El 17 de juny de 2017, a les 12 hores, s’inicia l’acte de reconeixement a les víctimes al parc de Can Dragó. L’acte, presidit per l’alcaldessa Ada Colau, va consistir en una intervenció artística pensada i gestionada per Àngels Aymar; l’acció memorial va comptar amb la participació activa de les víctimes.

El segon element commemoratiu ha consistit en dues senyalitzacions memorials. La primera, una indicació, clara i explícita, del Monument de Can Dragó, amb una placa que assenyala el sentit commemoratiu del monument amb el text següent:

“Amb aquesta obraTall irregular progression, de l’escultor Sol LeWitt, dedicada a les víctimes del terrorisme i inaugurada el 26 de juny del 2003, Barcelona recorda també el gran atemptat del 19 de juny de 1987 als magatzems Hipercor.”

La segona senyalització memorial ha consistit en la instal·lació d’un faristol explicatiu, ubicat davant dels magatzems Hipercor, que descriu l’atemptat i l’acció commemorativa amb el text següent:

“El 19 de juny de 1987, quan passaven vuit minuts de les quatre de la tarda, un cotxe bomba va explotar als magatzems Hipercor, situats en aquest punt de l’avinguda Meridiana de Barcelona. Van morir 21 persones i 45 van resultar ferides en esclatar l’explosiu col·locat pel Comando Barcelona d’ETA. Desenes de milers de persones es van manifestar a Barcelona en protesta per l’atemptat més mortífer de l’organització terrorista i un dels més sagnants de la història recent de Catalunya.

L’any 2017, en complir-se trenta anys de l’atemptat, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut senyalitzar aquest indret per a la memòria de la ciutadania.”

Comparteix aquest contingut