Barcelona i Palestina col·laboren per reviure i protegir Betlem

13/12/2022 - 11:29 h

Redacció

Una delegació de l'Ajuntament ha viatjat a Palestina per renovar l’acord de col·laboració amb Betlem per pacificar alguns carrers de la ciutat.

Una delegació de l'Ajuntament ha viatjat a Palestina per renovar l’acord de col·laboració amb Betlem per pacificar alguns carrers de la ciutat.

 

Barcelona i Betlem han renovat l’acord de col·laboració per a l’execució del projecte “Economic Recovery linked to Access”. Una delegació de l’Ajuntament, integrada per tècnics del Departament de Projectes Urbans i de la Dir. de Justícia Global i Cooperació Internacional i encapçalada per la tinenta de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, va viatjar la setmana passada a Palestina amb l’objectiu de mantenir el compromís de suport entre ambdós territoris i conèixer de primera mà alguns dels projectes de cooperació i ajut humanitari que es desenvolupen al territori gràcies als més de 2,2M € de finançament que hi ha destinat l’Ajuntament de Barcelona.

La Tinenta s’ha reunit amb l’alcalde de Betlem, Hanna Hanania, i el cònsol d’Espanya a Jerusalem, Alfonso Lucini, per presentar el nou projecte entre tots dos ajuntaments: la pacificació dels carrers urbans de la ciutat de Betlem i l’activació del carrer de l’Estrella, una de les artèries principals de la ciutat, que connecta la part nord de la Ciutat Vella amb la part sud i està declarada com a Patrimoni de la Humanitat. L’objectiu és reviure i protegir aquesta zona mitjançant un sistema de mobilitat integrat i respectuós amb el medi ambient per crear uns espais econòmics, turístics i socials sostenibles. Això comportarà un seguit de beneficis a l’àrea com millores en la mobilitat, l’accessibilitat i la seguretat de residents i turistes; la creació de noves oportunitats de treball per a joves i dones; un nou espai per al mercat, l’increment de possibilitats per celebrar esdeveniments i fomentar les activitats socials al carrer. A més, es contempla la rehabilitació dels accessos a l’estació d’autobusos de Betlem. Per a aquesta intervenció l’Ajuntament de Barcelona aporta 135.000 euros, el que equival a més del 33% del pressupost total del projecte.

En el marc de l’acord de cooperació existent des del 2018 entre Barcelona i Betlem, aquesta és la segona intervenció d’urbanisme en la que col·laboren les dues ciutats. La primera d’elles, inaugurada el desembre passat, ha permès la rehabilitació i pacificació de part de la Beit Sahour Rd, que connecta Betlem amb la ciutat de Beit Sahour i és una de les principals vies d’entrada i sortida de la ciutat. En aquesta visita,  s’ha pogut visitar la zona rehabilitada, les activitats que s’estan portant a terme per a la recuperació econòmica dels comerços del carrer de l’Estrella i el futur projecte de remodelació del carrer Al-Shaaf i la pista esportiva de la zona.

Projectes de cooperació i ajut humanitari amb perspectiva de gènere

La delegació, ha aprofitat el viatge per visitar i conèixer una part dels projectes de cooperació i ajut humanitari finançats per l’Ajuntament de Barcelona a Palestina. En primer lloc, s’ha reunit amb Adam Bouloukos, el director d’UNRWA, i ha visitat un centre mèdic i el projecte de salut materno infantil  i d’educació del camp de refugiats AIDA a Betlem. També s’ha reunit amb la directora de l’associació Paz con Dignidad per conèixer l’evolució del projecte de defensa dels drets humans de la població palestina presonera política. Aquest projecte pretén consolidar un enfocament integral tenint en compte la mirada de gènere en els quatre  eixos de la intervenció: defensa legal, monitoratge de la situació dels i les preses polítiques, interposició de queixes i creació de xarxa de expresoneres polítiques.

Igualment, s’ha visitat la clínica Beit Sahour, on Health Works Comittes desenvolupa diversos projectes amb perspectiva de gènere per millorar la qualitat de vida de dones vulnerabilitzades i víctimes de violències masclistes mitjançant una intervenció integral que contribueixi al seu apoderament econòmic i psicosocial.  Aquestes dones reben formacions professionals i acompanyament en el processos d’inserció laboral. També participen en formacions en drets de les dones i prevenció de les violències masclistes, així com en tallers de suport psicosocial, erigint-se com a agents de canvi i contribuint a sensibilitzar la ciutadania en matèria de gènere.

Per finalitzar el viatge, la delegació també ha conegut el projecte de participació econòmica, social i  política de dones palestines de l’ONG SUDS. Constitueix una contribució a la justícia econòmica i de gènere a Palestina a través de l’accés de les dones a la participació econòmica, social i política en els municipis d’Hebron, Nablus i Ramal·lah des de les seves cooperatives i emprenedories. L’impuls de la producció, la millora de la promoció i venda, un mapatge actualitzat de les cooperatives, l’empoderament de les dones treballadores, la definició d’una estratègia de negoci o la informació sobre els seus drets econòmics i socials són algunes de les accions que es desenvolupen.

Finalment, per tancar el viatge, es va assistir a la cerimònia d’encesa de l’Arbre de Nadal a Betlem, que també va comptar amb la participació d’altres ciutats europees com Torí.