Barcelona presenta la seva candidatura per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà dedicat a l’economia blava

11/04/2024 - 11:58 h

Redacció

Barcelona vol convertir-se en la primera ciutat que lidera un dels deu reptes fixats per les Nacions Unides en matèria de defensa dels ecosistemes marins.

L’alcalde Jaume Collboni va anunciar el 10 d’abril, durant l’acte d’obertura de la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 que se celebra a Barcelona, que la ciutat presenta la seva candidatura per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà de la UNESCO, un Ocean Decade Collaborative Centre (DCC), que centri la seva activitat en el desenvolupament de l’economia blava.

El DCC estarà impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, que serà el lead partner en col·laboració amb el Port de Barcelona com a key partner, així com amb dos destacats science partners de prestigi: d’una banda, l’Institut de Ciències del Mar, del Consell Superior d’Investigacions Científiques, adscrit al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i de l’altra, BlueNetCat, la xarxa d’experts en economia blava més gran d’Europa, que integra a més de 800 científics i científiques de les principals universitats i instituts de recerca catalans..

Jaume Collboni va comunicar la intenció de Barcelona de convertir-se en la primera ciutat que lidera un dels deu reptes fixats per les Nacions Unides en matèria de defensa dels ecosistemes marins, ja que els DCC que s’han anunciat fins ara estan liderats des d’entitats com universitats o centres de recerca. L’alcalde va dir que “Les ciutats hem de tenir veu pròpia i des de Barcelona ja estem treballant amb altres ciutats de la Mediterrània per promoure la restauració d’ecosistemes marins i protegir la biodiversitat que alberguen… Les ciutats som una part essencial de la solució i aquesta solució passa per dos elements imprescindibles. Primer, per més i millor ciència. Segon, per més progrés sostenible, és a dir per més economia blava“.

Per la seva banda, la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay,  va lloar en la seva intervenció el compromís permanent de Barcelona amb la protecció de l’oceà i la seva cooperació amb la UNESCO i va recordar que la ciutat ha estat designada capital mundial de l’Arquitectura 2026 i que acollirà la conferència global de cultura de la UNESCO, Mondiacult 2025: “Barcelona és per a la UNESCO més que una ciutat. Estem molt contents que la conferència tingui lloc aquí, perquè tenim una especial cooperació en cultura i ciència i, especialment aquests dies, en ciència oceànica”.

En concret, Barcelona acolliria el primer DCC centrat en el repte número quatre del Decenni de l’Oceà, que és el que fa referència a desenvolupar una economia oceànica sostenible i equitativa. És a dir, a avançar en el desenvolupament de l’economia blava en què Barcelona ja és un referent a la Mediterrània. Aquest sector ja representa el 4,3% del PIB i un 1,4% de l’ocupació de la ciutat.

Centre Internacional UNESCO de Ciències Socials i Humanitats a Barcelona

El 10 d’abril també es va celebrar l’acte institucional d’inauguració del CaixaForum Macaya com a Centre Internacional UNESCO de Ciències Socials i Humanitats, acte que va comptar amb la participació de directora general d’aquest organisme, Audrey Azoulay, el vicepresident de la Fundació La Caixa, Juan José López Burniol; l’ambaixador delegat permanent d’Espanya a la UNESCO, Miquel Iceta;  la segona tinenta d’alcaldia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, i el conseller delegat de CriteriaCaixa, Ángel Simón. Segons informació de CaixaForum, “el centre consolida el seu paper com a ‘think tank’ global reforçant els programes estratègics i les agendes de desenvolupament de la UNESCO”.