Barcelona presenta la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026

08/03/2024 - 09:31 h

Redacció

La capitalitat oferirà una programació àmplia d’activitats per tots els districtes de la ciutat durant 10 mesos.

En un acte que va comptar amb la participació de l’alcalde Jaume Collboni, l’arquitecta en cap, Maria Buhigas, i Dominique Perrault en representació de la UNESCO-Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), el 7 de març es van presentar els eixos i objectius principals i el calendari de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA 2026 de Barcelona. El 2021, la UNESCO i la UIA van designar Barcelona com a seu del Congrés de la UIA, trenta anys després d’haver-lo acollit l’any 1996, i la designació la converteix, també, en la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026.

Durant la seva intervenció, Collboni va afirmar que la celebració de la capitalitat ha de ser “una eclosió arquitectònica que es visqui a tota a la ciutat”. “Hem de fer arribar l’arquitectura a tota la ciutadania perquè és patrimoni de tothom”, va afegir, destacant la vocació de Barcelona de “defensar el seu patrimoni i el caràcter transformador de l’arquitectura”. “Volem reivindicar-nos com a ciutat d’arquitectura que està orgullosa de la transformació que ha viscut durant molts anys”, va manifestar. “Amb la capitalitat podem mostrar als ulls del món allò que som com a ciutat i allò que som com a societat i col·lectiu”.

Una Capital per a la divulgació i promoció, coral, oberta i amb llegat

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb UNESCO-UIA, la ​​Generalitat de Catalunya, i Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, juntament amb el CSCAE i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), treballen en l’organització d’una Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026 que es planteja amb aquests objectius principals:

  • Divulgació: Serà un gran esdeveniment adreçat a divulgar i comunicar els valors i la capacitat transformadora de l’arquitectura i l’urbanisme.
  • Promoció. Es donarà a conèixer i es projectarà arreu del món el patrimoni i l’arquitectura barcelonina i catalana.
  • Coral. La capitalitat és una estructura oberta i en xarxa que no parteix de zero, sinó que s’integra en el sistema de divulgació i promoció de la disciplina de la nostra ciutat.
  • Oberta. L’esdeveniment demana la col·laboració de tota la comunitat, de les entitats professionals i culturals, de les institucions i escoles, i convida especialment la ciutadania a participar en els esdeveniments que se celebraran l’any 2026.
  • Llegat. Aspira a deixar un llegat material i immaterial a la ciutat i mantenir vius els seus objectius més enllà del 2026.

10 mesos amb una programació àmplia d’activitats per tots els districtes

La Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 desplegarà un ventall molt ampli d’activitats amb presència als 10 districtes de Barcelona, per tal de descentralitzar la programació i poder arribar a tota la ciutadania. La major part dels esdeveniments es desplegaran durant 10 mesos, entre mitjan febrer i mitjan desembre, en un recorregut que anirà de Santa Eulàlia a Santa Llúcia.

L’Ajuntament de Barcelona tindrà presència en la programació amb activitats pròpies, entre les quals hi haurà un acte inaugural i un acte de cloenda en què les llums i la il·luminació dels edificis declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de la ciutat hi jugaran un paper destacat. També es preveu una exposició de ciutat concebuda de forma unitària però que es pugui exposar també fragmentada i desplegada de forma descentralitzada als districtes.

Congrés Mundial de l’Arquitectura, de la Unió Internacional d’Arquitectes

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya celebraran entre el 28 de juny i el 2 de juliol de 2026 el congrés, que té lloc cada tres anys a una ciutat diferent del món, i que també desenvoluparà activitats vinculades al congrés abans i després del propi esdeveniment i que presentarà al món sis línies de recerca sobre la capacitat de transformació de la realitat a través de l’arquitectura.

Setmanes d’Arquitectura

Durant aquest 2024 i el 2025, les Setmanes d’Arquitectura seran l’avantsala de la Capital Mundial de l’Arquitectura, amb la voluntat de tenir continuïtat el 2027. Se celebraran en aliança amb el voltant d’un centenar d’entitats vinculades a l’arquitectura, el disseny d’espais i la construcció, i disposaran d’una àmplia programació destinada a reforçar el vincle entre arquitectura i ciutadania.

Per al seu desenvolupament, s’ha constituït una Oficina Técnica, amb un equip creat ad hoc i depenent de la Fundació Mies van der Rohe, com a entitat organitzadora tant de les Setmanes com a de la Capital Mundial de l’Arquitectura.

Les d’enguany tindran lloc del 14 de maig al 28 de juny i oferirà una programació d’activitats per tota la ciutat per difondre els valors, el coneixement, l’experiència i el debat al voltant de l’activitat arquitectònica.