Barcelona atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a l’Editorial Joventut

27/10/2023 - 13:16

Editorials. És un reconeixement a la seva dilatada trajectòria, i especialment per ser referent editorial de la literatura infantil i juvenil.

Fins al 15 de gener, la Biblioteca Jaume Fuster acull l’exposició “Les aventures de l’Editorial Joventut. Un viatge pel passat i el present de l’editorial”, comissariada per Julià Guillamon i Mònica Baró. Ells són també coautors del catàleg homònim de la mostra, editat pel Consell d’Edicions i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona.

El Plenari del Consell Municipal ha acordat, per unanimitat, concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural al mecenes i col·leccionista Rafael Tous i a lEditorial Joventut. La medalla de l’Editorial Joventut és un reconeixement a la seva dilatada trajectòria per la voluntat de promoure i apropar la lectura de la literatura universal al públic en general, que ha mantingut i ampliat fins a l’actualitat, i especialment com a referent editorial de la literatura infantil i juvenil, tant en l’àmbit nacional com internacional.

Joventut rebrà la distinció en l’any del seu centenari. Fundada a Barcelona el 1923 per José Zendrera i Fecha, és una editorial familiar i independent, i per la qual han passat quatre generacions de la família Zendrera. Al llarg de la seva dilatada trajectòria, ha editat prop de 10.000 títols en català i castellà i ha desenvolupat una tasca continuada per promoure i apropar la lectura d’obres de la literatura universal al públic en general, especialment com a referent editorial de la literatura infantil i juvenil. Pionera de les col·leccions populars de novel·la rosa, de novel·la de l’oest i de novel·la d’acció, va introduir el llibre de butxaca a l’Estat espanyol amb la col·lecció Z.

Un catàleg amb grans èxits internacionals

En el catàleg de l’Editorial Joventut hi figuren sèries i títols com Les aventures de Tintín, amb exclusivitat d’edició (és l’única editorial al món que els edita fora del segell Casterman), El Club dels Cinc, d’Enid Blyton, Heidi, Alícia al país de les meravelles, Peter Pan i Wendy, Pippi Calcesllargues, i les versions en català dels contes de Grimm, de Carles Riba, i d’Andersen, de Josep Carner. A més de tenir distribució a tot l’Estat espanyol, l’Editorial Joventut també va tenir presència a Amèrica Llatina des de ben aviat. Actualment és present a més de quaranta països. Fins al 5 de gener, la Biblioteca Jaume Fuster acull l’exposició “Les aventures de l’Editorial Joventut. Un viatge pel passat i el present de l’editorial”, comissariada per Julià Guillamon i Mònica Baró. Ells són també coautors del catàleg homònim de la mostra, editat pel Consell d’Edicions i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona.

More info