Ciutats (més) humanes

15/02/2017 - 12:49

Barcelona Metròpolis. És possible construir Ciutats (més) humanes? Els articles del dossier principal proven de respondre aquesta pregunta. Això i molt més en el número 102 de la revista Barcelona Metròpolis.

La població mundial és majoritàriament urbana i cada cop ho serà més. El repte immediat és que aquest hàbitat no perdi l’escala humana. Parlem de gentrificació, pobresa energètica, deficiències de mobilitat, soroll, segregació, turistificació de l’espai públic…

Davant d’aquests factors, es formula el que s’ha anomenat “dret a la ciutat”´, és a dir, el dret de qualsevol persona als serveis bàsics i a l’espai públic. L’entrevista i el dossier principal de la revista presenten propostes per garantir aquest dret a la ciutat. Entrevistem la investigadora en ecologia política Isabelle Anguelovski, que explica el frustrant fenomen conegut com a “gentrificació verda” i proposa polítiques d’habitatge i altres mesures per fer-hi front.

És possible construir Ciutats (més) humanes? El dossier principal intenta respondre a aquesta pregunta. Experts de diferents àmbits plantegen com construir el futur de la ciutat sobre tres pilars bàsics: la identitat, la cohesió i la sostenibilitat. Hi trobareu articles de Xavi Casanovas, Carme Trilla, Joan Subirats, Antònia Hernández, Andreu Domingo, Oriol Nel·lo i Salvador Rueda.

Nova regulació de la transparència i de la música en viu

El govern municipal de Barcelona treballa per donar als ciutadans més accés a la informació sobre els afers públics, com a base per impulsar la participació col·lectiva en la seva gestió. L’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques, la Bústia ètica i el portal web de Transparència són algunes de les actuacions recollides per Gerardo Santos l’article Construint l’Ajuntament de parets de vidre, complementat amb l’article Els arxius, agents actius de transparència de l’arxiver en cap Joaquim Borràs Gómez.

Barcelona és una ciutat plena de músics i de sales ansioses per programar concerts en viu. L’Ajuntament va aprovar fa uns mesos un nou marc normatiu per permetre a bars, cafeteries i restaurants programar música amplificada en directe sempre que s’atinguin a uns requisits de seguretat i a un control estricte del nivell sonor. Ho explica el reportatge Plans per a la nit barcelonina.

I a més a més…

Recordem Enric Granados en el centenari de la seva tràgica mort a la secció Biografia. Ens fem ressò del pas de Loretta Napoleoni per Barcelona, una de les màximes expertes mundials en terrorisme que declara que “vivim en un desert ètic”.

La secció Visions de Barcelona recull les conclusions del Congrés d’Arquitectura 2016 on s’ha posat de manifest que les ciutats han esdevingut el principal instrument de progrés de la humanitat. Aquesta secció també inclou una visió diferent de Barcelona a partir de l’exposició “60dB / 16kHz. BCN. Sents la violència?”, que es va poder visitar a l’Arts Santa Mònica el darrer trimestre del 2016, i que convidava l’espectador a redefinir la violència a partir d’una nova mirada sobre el fenomen.

Per acabar us convidem a llegir el relat d’Eva Blanch Ulls negres, llengua bífida que evoca el seu barri de Pedralbes a partir d’una història on el protagonista és el seu gos.