L'AFB a la Jornada del MNAC : “El Repertori (d’ART) d’Espanya. L’aventura de documentar el patrimoni”
El dia 2 de maig de 2022 es va fer al MNAC una jornada d’estudi amb el títol “El Repertori (d’ART) d’Espanya. L’aventura de documentar el patrimoni”. El propòsit era posar llum sobre la creació del Repertori Iconogràfic Espanyol que es va iniciar l’any 1915 per part de Jeroni Martorell amb la implicació de l’Institut d’Estudis Catalans, amb la idea de crear un corpus documental sobre els tresors artístics d’Espanya, i amb la previsió de fer una gran exposició d’aquesta temàtica al costat de l’Exposició d‘Indústries Elèctriques que havia de realitzar-se l‘any 1917.
Es va encarregar la tasca de recol·lecció gràfica (bàsicament fotografies) al fotògraf Adolf Mas, i el material resultant, un conjunt d’unes 80.000 fitxes amb informació gràfica, es conserva a l’arxiu del MNAC. Altres professionals i entitats es van veure implicats en l’execució del Repertori, com fotògrafs privats o museus com el d’arqueologia.
A l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona es conserven les fotografies realitzades entre 1926 i 1929 de les peces que havien de figurar a l’exposició, així com altre material fotogràfic creat des de la Secció “El Arte en España”, assolint un volum proper als 15000 negatius. A ran de la investigació realitzada entorn aquest important material es va descobrir el fotògraf que havia estat treballant en la seva confecció, Joan Manuel Alberti Espino, el nom del qual havia estat oblidat totalment.
La contribució de l’Arxiu Fotogràfic en la jornada esmentada del MNAC es va centrar, mitjançant la comunicació presentada per Rafel Torrella, tècnic de conservació de l’AFB, en l’explicació de la labor fotogràfica feta des de la Secció artística de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, que completava, una anys més tard, la gran feina del Repertori Iconogràfic.