Anna Guitart, comissària barcelonina per a la Feria Internacional del Libro

La periodista liderarà la definició i concreció de la participació de la capital catalana en la gran cita editorial de Guadalajara (Mèxic).

Jaume Collboni, alcalde de Barcelona amb Anna Guitart, comissària barcelonina a la Fira Internacional de Llibre de Guadalajara del 2025. Autora: Elena Pastor.
29/02/2024 - 10:06 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

La Feria Internacional del Libro de Guadalajara, la segona més gran que s’organitza al món sencer després de la de Frankfurt i la primera pel que fa a l’escena editorial en castellà, tindrà aquest 2025 pròxim Barcelonacom a convidada. La ciutat avança en el procés de definició i concreció de la seva participació en aquesta trobada i ha nomenat ja la qui serà la comissària encarregada de fer-ho: la periodista Anna Guitart (a la imatge. Foto: Ester Roig).

Barcelonina i nascuda l’any 1976, Anna Guitart és un dels noms de referència a Catalunya pel que fa al periodisme literari. És col·laboradora de Tot es mou, de TV3, a El matí de Catalunya Ràdio i del diari Ara, i és assessora editorial de la revista El món d’ahir. A més, té el seu propi espai al Canal 33, un programa que dirigeix i presenta i que es diu Tot el temps del món.

Ja quan es va anunciar la tria de Barcelona com a ciutat convidada de la Feria Internacional del Libro de Guadalajara, l’alcalde Jaume Collboni va anunciar que es crearia la figura d’un comissari o una comissària, que seria la persona encarregada de liderar el procés de creació de propostes que representin a la ciutat i mostrin el seu paper en la indústria editorial.

La presència de la ciutat en la fira, segons recordava el mateix alcalde, reforçarà notablement el paper de Barcelona com a punt de trobada entre Iberoamèrica i Europa. En aquest sentit, la participació de Barcelona en la fira de Guadalajara constituirà una oportunitat única per als autors, autores i editorials de la ciutat.

La comissària Anna Guitart i també un grup promotor de ciutat fruit de la col·laboració entre agents públics i privatsamb representants de la societat civil,seran ara els responsables de treballat en el paper de Barcelona en la fira. La FIL convida en cada edició, des del 1993, una ciutat o un país, que té un paper protagonista en totes les àrees de l’esdeveniment.

En concret, Barcelona s’encarregarà de construir i ambientar el seu propi pavelló; de coordinar i finançar una delegació d’autors que inclogui el màxim de categories i gèneres literaris; de garantir que hi haurà representació d’editors, traductors i agents;  de potenciar el sector de la il·lustració, el disseny i els nous formats, i de coordinar amb la Universitat de Guadalajara un programa d’apropament al món universitari i acadèmic local.

A més, la comissària i el grup promotor hauran de garantir que es divulga el patrimoni científic, hauran de crear una programació d’activitats i espectacles d’arts visuals i escèniques que inclogui una proposta específica d’espectacles per a espectadors d’entre 3 i 12 anys; dissenyar un festival gastronòmic i fer propostes que mostrin la riquesa de la cinematografia barcelonina.