'Auca del noi català'. Un relat que desafia el temps

'Auca del noi català, antifeixista i humà', escrita per Pere Català i Pic i il·lustrat per Josep Obiols és una obra que resisteix el pas del temps gràcies als valors universals que s'hi representen. Publicada l'any 1937, en plena Guerra Civil i amb una clara finalitat propagandística, té la capacitat de connectar amb els lectors mitjançant els seus dibuixos dolços i expressius i el seu missatge de civisme i companyonia.

..
01/03/2024 - 14:20 h

‘Auca del noi català, antifeixista i humà’, escrita per Pere Català i Pic i il·lustrada per Josep Obiols, és una obra que resisteix el pas del temps gràcies als valors universals que s’hi representen. Publicada l’any 1937, en plena Guerra Civil i amb una clara finalitat propagandística, té la capacitat de connectar amb els lectors mitjançant els seus dibuixos dolços i expressius i el seu missatge de civisme i companyonia. Sobre aquesta obra de l’editorial Libros del Zorro Rojo coeditada per l’Ajuntament de Barcelona i aquests dos autors van conversar les dues epilogistes, Esther Boquera Diago i Pilar Vélez, moderades per Anna Guitart, periodista cultural.

Oblit Baseiria, comissària de la col·lecció “Barcelona Beceroles” de l’Ajuntament de Barcelona, va compartir la seva experiència en recuperar aquests llibres, destacant la importància de garantir l’accés a aquests materials en biblioteques per a infants i subratllant la seva dedicació a preservar la memòria i la cultura infantil de la ciutat. La conversa també va abordar el paper del Comissariat de Propaganda de la Generalitat Republicana l’any 1937, destacant la seva tasca en la creació d’una acció propagandística significativa amb tres-centes persones treballant i diverses delegacions internacionals per difondre’n la propaganda.

Esther Boquera, a la Sala Cotxeres del Palau Robert, va reconèixer haver descobert l’autoria dels textos després de parlar amb diversos membres de la família de Pere Català i Pic, compromès amb la llengua catalana i la defensa dels valors republicans, qui en va ser l’autor i va explicar la seva decisió de no signar-los en aquell moment pel càrrec que ostentava. Una obra traduïda, ja en l’època original, a altres idiomes amb la intenció que el seu missatge transgredís internacionalment, i que encapçala la col·lecció.

Pilar Vélez també va posar èmfasi en la vigència dels temes tractats en el llibre, així com en la importància de reconèixer els valors fins i tot en els moments més durs de la història. A més, també va destacar la importància de la reedició d’aquest llibre per a les noves generacions i la seva rellevància actual. Sobre la figura de l’il·lustrador Josep Obiols, es va enaltir el seu compromís amb la llengua catalana i la seva contribució a la defensa dels valors republicans.

Finalment, la presentació va posar de manifest la riquesa i la vigència del contingut del llibre Auca del noi català, antifeixista i humà i la seva rellevància en el context actual, i va concloure amb una invitació a visitar l’exposició dels llibres de la Generalitat Republicana, actualment a la sala quatre del Palau Robert i oberta fins a l’1 d’abril, destacant la importància de preservar aquests materials com a part fonamental de la memòria històrica i cultural de la ciutat.