Barcelona, des de les mirades úniques de Carlos Zanón i Lara Costafreda

Un diàleg apassionat entre l'escriptor Carlos Zanón i el periodista Francesc Salgado va servir per presentar ‘Barcelona. Llibre de viatge’, una obra que descobreix la ciutat a través dels records de l’autor i les il·lustracions de Lara Costafreda.

..
23/02/2024 - 14:54 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Barcelona. Llibre de viatge, coeditat per Barcelona Llibres (Ajuntament de Barcelona) i l’editorial Tintablanca, dibuixa Barcelona des de dues mirades úniques: les reflexions literàries de l’escriptor Carlos Zanón i les delicades il·lustracions de Lara Costafreda. Concebut com una obra interactiva, el llibre invita els lectors a fer les seves anotacions i dibuixos, oferint una oportunitat única de participació en aquest viatge literari per la complexitat de Barcelona.

Amb paraules sinceres i una visió única, Carlos Zanón ha teixit un relat que captura l’ànima de la ciutat a través dels seus propis ulls i experiències, intentant assegurar que aquest viatge il·lustrat sigui una peça distintiva en el panorama literari català.

Barcelona. Llibre de viatge va ser presentat dijous 22 de febrer a la Fabra i Coats‑Fàbrica de Creació a través d’un diàleg entre el seu autor i el professor de periodisme i amic de Zanón, Francesc Salgado. Lara Costafreda no va poder acudir a l’acte donat que es trobava a l’estranger, però, tot i això, es va destacar la seva importància a l’hora de capturar els racons de la ciutat.

Carlos Zanón va oferir una visió franca i apassionada sobre la creació de l’obra, definida com un viatge personal i únic per la capital catalana d’una manera curiosa. A més de compartir les seves experiències, va destacar la peculiaritat de l’encàrrec rebut per part de l’editorial Tintablanca. Preguntat pel presentador, l’autor va relatar com va ser abordat per Manuel Mateo amb la idea de crear “la seva Barcelona”, una proposta que en un principi va resultar una tasca confusa. Citant Mateo, Zanón va explicar amb un somriure com li havia dit: “Has fet un llibre de p… mare, però has fet el que t’ha sortit dels co…”. Amb aquestes paraules, Zanón va subratllar la seva intenció de fer una obra diferent, més personal i íntima, que explora la Barcelona que ha viscut i conegut al llarg dels anys, però que al mateix temps xocava amb la línia de l’editorial.

Durant la conversa amb Salgado, Carlos Zanón va ressaltar la col·laboració amb Costafreda, a qui encara no coneix de manera física, destacant la importància de les seves diferents perspectives sobre la ciutat. L’autor va descriure com van treballar en paral·lel, tot subratllant que volien oferir una visió diversa de Barcelona, amb l’objectiu de reunir perfils diferents en aquest llibre de viatge il·lustrat.

Barcelona, desafiaments i prejudicis

“Volia parlar de les mirades i autors d’abans, les dues llengües en les quals s’expliquen. Jo no les havia viscut com a contràries. Com a nouvingut, el llibre et dona una visió de la ciutat molt íntima i personal,” va afirmar Zanón, reflexionant sobre la seva pròpia experiència com a barceloní que ha crescut al barri del Guinardó. En el transcurs de la presentació, Zanón va abordar temes com les tensions identitàries de Barcelona, la influència literària de Manuel Vázquez Montalbán i la importància de desafiar els prejudicis sobre els barris. També va concloure amb una visió crítica sobre la transformació de Barcelona, va destacar la potència que té com a marca i va abordar la dualitat entre l’obertura als visitants i la pèrdua de la ciutat per als seus habitants.

Més informació