Edimburg acull la conferència anual de Ciutats Creatives de la Literatura de la UNESCO 2024
La conferència, de quatre dies i mig de durada, va reunir 57 delegats de 37 ciutats, incloent Edimburg, en 15 esdeveniments oficials, en què es va posar en relleu el millor d’Edimburg, destacant els motius pels quals va ser la primera Ciutat de la Literatura de la UNESCO.
Els delegats van poder conèixer moltes de les impressionants organitzacions literàries i benèfiques d’Edimburg, així com Mary Paulson-Ellis, becària de Gavin Wallace, que va compartir la feina que ha fet amb escriptors d’altres ciutats de la literatura. També van visitar Abbotsford, la històrica residència de Sir Walter Scott, abans de participar en una recepció cívica organitzada per Robert Aldridge, Lord Provost d’Edimburg.
Durant la recepció, l’escriptora radicada d’Edimburg Mary Paulson-Ellis va pronunciar un emotiu discurs inaugural des de la perspectiva d’una escriptora, seguit d’un homenatge de Hannah Trevarthen, Directora de la Ciutat de la Literatura de Nottingham, a l’exdirectora de la Ciutat de la Literatura d’Edimburg, Ali Bowden.
Dijous la conferència va comptar amb la participació de Denise Bax, del Secretariat de les Ciutats Creatives de la UNESCO, i els delegats van visitar la Biblioteca Nacional d’Escòcia, on van poder recórrer les exposicions. Després es van traslladar a l’Edinburgh Futures Institute, el nou espai per al Festival Internacional del Llibre d’Edimburg. Allí, els delegats van participar en una sessió d’Utopia Lab amb la poeta i directora de Projectes Creatius Jennifer Williams, i es van reunir amb alguns dels membres de l’equip del Festival.
La jornada va finalitzar amb un Te Literari al Grand Sheraton Hotel, amb la presència d’Ian Rankin, Alistair Moffat i Chitra Ramaswamy, on delegats i acadèmics van degustar dolços de temàtica literària inspirats en obres com Trainspotting i Rob Roy.
El darrer dia va estar dedicat a activitats universitàries, començant amb una visita a la Universitat Napier per conèixer professors i coordinadors dels cursos, seguida d’una presentació a la Universitat d’Edimburg, on acadèmics i col·legues de la Ciutat de la Literatura van compartir projectes col·laboratius. La conferència va acabar amb una combinació eclèctica de poesia, traducció i música, en què van participar Michael Pedersen, Makar d’Edimburg, la poeta Hollie McNish, el músic Conor O’Brien i l’escriptora Sadaf Zahedi, de Bremen.
Els delegats van aportar el seu enfocament obert i consells valuosos i útils, a més de llibres infantils il·lustrats que van ser lliurats a la Biblioteca Infantil d’Edimburg. Les donacions comprenen una àmplia selecció de títols diversos i bellament il·lustrats, en els idiomes originals de cadascuna de les ciutats.
Durant la Conferència Anual de les Ciutats de la Literatura, també es va celebrar un Simposi Acadèmic. James Loxley, membre del consell de la Ciutat de la Literatura d’Edimburg, va reunir acadèmics d’institucions d’educació superior associades amb les ciutats de la literatura per debatre sobre col·laboracions passades, presents i futures i sobre la coordinació acadèmica a la xarxa. Els participants van parlar sobre els reptes i oportunitats globals i locals on es podria desenvolupar una organització rellevant, i van acordar prendre mesures per tal de reforçar la xarxa acadèmica en el futur proper. Van expressar l’esperança que aquesta xarxa proporcioni assessorament, suport, inspiració i experiències compartides entre universitats i institucions d’educació superior en col·laboració amb les organitzacions de les ciutats de la literatura.
Sobre la Ciutat de la Literatura d’Edimburg
El 2004, Edimburg es va convertir a la primera ciutat a ser nomenada Ciutat de Literatura de la UNESCO, la qual cosa va donar lloc a una xarxa global de ciutats creatives. Avui dia, hi ha 53 ciutats de literatura que actuen com a centre d’assessorament internacional per a les ciutats que volen seguir aquest model. Cada ciutat està compromesa amb una varietat de projectes internacionals, col·laboracions i defensa de la literatura. La designació “Ciutat de Literatura” de la UNESCO reconeix l’excel·lència i estableix la responsabilitat de les ciutats per promoure i donar suport a aquesta forma d’art. Aquestes ciutats treballen juntes internacionalment, compartint bones pràctiques, donant suport a la llibertat d’expressió i desenvolupant projectes per garantir que la literatura arribi a un públic ampli i divers, tant a nivell local com global.