Ignasi Iglésias, la vigència d’un mite oblidat

La publicació d’aquest títol té l’objectiu de restituir la vida i l’obra d’una figura barcelonina que mai no hauria d’haver estat arraconada, el dramaturg andreuenc Ignasi Iglésias.

El llibre aporta documents escrits i materials gràfics inèdits. Els seus autors són Manel Martín Pascual, Pau Vinyes i Roig, Jordi Petit i Gil, Jaume Comas i Gras, i Xavier de la Cruz i Sala, i el pròleg és de Jaume Seda i Mariné, president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII).

Dramaturg i poeta dels humils

Ignasi Iglésias (19 d’agost de 1871, Sant Andreu de Palomar – 9 d’octubre de 1928, Barcelona) va ser un poeta i dramaturg català que va viure en una època de transformació social i política. La seva obra va estar marcada per un caràcter social i humanitari, amb trames desenvolupades principalment en ambients modestos de gent treballadora.

El reconeixement, la popularitat i l’èxit del teatre d’Ignasi Iglésias va ser, durant el primer quart del segle XX, una demostració d’afecte de la ciutadania, que veia en el dramaturg del barri barceloní de Sant Andreu un home íntegre, convençut, coherent i generós. El seu context històric reclamava veus netes i coratjoses. I “el poeta dels humils”, una encertada expressió de Joan Maragall, va saber copsar l’alè de renovació del moment, els reptes dels canvis que la industrialització imposava i els anhels d’afirmació identitària i d’esperança de la cultura catalana. L’obra dramàtica d’Iglésias és l’expressió del compromís amb la veritat i la solidaritat i, alhora, un testimoni de fidelitat amb els ideals de llibertat. Per entendre la seva obra s’ha de tenir en compte el marc polític i social de l’època.

Catalunya, Barcelona i Sant Andreu de Palomar seran els seus escenaris principals i els que marcaran la seva trajectòria personal i professional.

Presentació del llibre al CEII

El dimecres 20 d’abril, a les 19.00 hores, es farà la presentació del llibre a la Societat Cultural i Esportiva La Lira (c. de Coroleu, 15). Hi participaran Jaume Seda, president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII); Manel Martín, vicepresident del CEII i coordinador del llibre, i Joan Martori, historiador del teatre.

En acabar hi haurà les actuacions artístiques de Carme Abril i Cristina Lanau, que recitaran un poema d’Ignasi Iglésias; Jaume Comas, que interpretarà un monòleg breu, i, finalment, un actor i una actriu de L’Avançada del Casal Catòlic, que interpretaran un diàleg.