Joan Brossa i la poesia d’acció. El parateatre

La Fundació Joan Brossa i l’Ajuntament de Barcelona coediten un llibre vinculat a l’exposició “Altres Brosses. Joan Brossa i la poesia d’acció, el parateatre”, oberta fins al 16 de juliol.

En aquest llibre es posa en relació tota la constel·lació brossiana a l’entorn de la poesia d’acció. No és tan sols un catàleg documental, sinó que indaga en les novetats i les vigències del discurs poètic de Joan Brossa i fins i tot posa en crisi el mateix concepte de la parateatralitat per poder seguir jugant, per poder seguir creant.

El món de la transformació, la sorpresa i l’encanteri

Hi ha encara altres Brosses per descobrir, per reivindicar. Joan Brossa va desplegar un imaginari parateatral en tots els àmbits de la seva poesia: visual, objectual, literària i escènica. I ara ens convida a participar amb ell i la seva obra en el món de la transformació, la sorpresa, l’encanteri i l’ocurrència. Fregoli i el carnaval de revolta; prestidigitadors, pallassos i trapezistes; titellaires, faquirs, mims i stripteasistes; el cinema que no vol explicar cap argument reiterat, i les ombres fetes amb les mans. Joan Brossa i la poesia d’acció, en directe: quan ningú parlava de performance, ell ja estava fent jocs de mans.

El llibre inclou un estudi o assaig de Joan Minguet sobre Joan Brossa i les parateatralitats que conté imatges i documentació sobre l’obra de Brossa, així com documents d’època.

Una portada escenogràfica

El disseny del llibre Altres Brosses està inspirat en tot l’univers parateatral de Joan Brossa. Així doncs, la portada, la solapa i l’enquadernació estan pensats perquè recordin al lector un espai escenogràfic. Les cobertes, amb el disseny dels rectangles, representen el públic; les sobrecobertes, les cortines, i el llom vista, les bambolines. Pel que fa a l’interior, ens han servit de referència els cartells dels espectacles de les funcions parateatrals. Uns cartells que ens fascinen per la llibertat tipogràfica amb la qual es van crear.

Presentació al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa

El divendres 5 de maig, a les 18.00 h, es presentarà el llibre al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa. Comptarem amb la participació del president de la Fundació Joan Brossa, Vicenç Altaió, i la directora d’Arts Visuals i Textuals de la institució, Maria Canelles. Joan Maria Minguet i Alba Font, de Taller Torrents, parlaran del camí entre el llibre i l’exposició. Posteriorment, “Un experiment: del parateatre a la taula rodona i viceversa” anirà a càrrec d’Eduard Olesti.