‘La Barcelona de Pilar Aymerich’, ànima i memòria de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona i l’editorial Comanegra publiquen ‘La Barcelona de Pilar Aymerich’, amb textos i fotografies de Pilar Aymerich, ànima i memòria de la ciutat de Barcelona. La publicació del llibre, que coincideix amb el 80è aniversari de l’autora, representa l’obra definitiva d’una fotògrafa que ha marcat la història del país.

..
13/12/2023 - 16:54 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) havia dit moltes vegades que no escriuria les seves memòries; que els seus records eren a la seva obra fotogràfica… Aquest llibre, però, transcendeix la retrospectiva fotogràfica i s’acosta, i molt, a unes autèntiques memòries del que va veure i viure la fotògrafa entre finals dels seixanta i els primers anys vuitanta. Els anys, ens diu ella, del “despertar de la ciutat”. 

Pilar Aymerich fa 80 anys aquest desembre, i aquest llibre, coeditat amb l’Ajuntament de Barcelona, no és l’única celebració de la seva obra. A la tardor del 2024 el Círculo de Bellas Artes de Madrid (fins al 7 de gener) i el Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet exposaran una generosa retrospectiva de la seva obra, després d’haver guanyat, l’any 2021, el Premi Nacional de Fotografia que concedeix el Ministeri de Cultura espanyol.

Són absolutament icòniques i reconegudes per diverses generacions les seves fotografies de les manifestacions feministes dels anys setanta, així com els retrats que han immortalitzat les grans figures de la nostra cultura: Mercè Rodoreda, Josep Pla, Ovidi Montllor, Joan Fuster… i, per sobre de tots ells, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, dues escriptores que li van ser referents, companyes, amigues i gairebé família. 

El dijous 21 de desembre, a les 18.00 hores, a la Sala Moragues d’El Born Centre de Cultura i Memòria (plaça Comercial, 12), tindrà lloc la presentació del llibre. Hi participaran Pilar Aymerich, fotògrafa i autora del llibre, Laura Terré, historiadora de la fotografia, i Jordi Amat, escriptor i comissari de la col·lecció “Gent de Barcelona”.

Cal confirmar assistència al correu barcelonallibres@bcn.cat.