La Barcelona literària en clau femenina

L’Ajuntament de Barcelona publica el llibre 'Flors i violes. La Barcelona literària en clau femenina', de Mª Àngels Cabré, títol que, entre altres coses, reivindica i recupera les escriptores que han fet de la ciutat l’escenari principal de les seves ficcions.

 

Flors i violes representa un homenatge a les dones escriptores, les dones de la ficció i les vides de dones reals que han estat protagonistes dels grans relats de la literatura de la nostra ciutat i que van obrir camins a les noves generacions.

En aquest assaig divulgatiu s’analitzen les obres d’autores que van de Dolors Monserdà a Llucia Ramis, sense oblidar Mercè Rodoreda o Teresa Pàmies. També coneixem personatges de ficció com Mariona Rebull i d’altres de carn i ossos com la Monyos o Enriqueta Martí, la vampira del Raval.

Barcelona ha estat peça clau en la creació d’un univers literari, tant d’escriptors com d’escriptores, però les veus femenines han estat, en molts casos, silenciades, o bé no han rebut el reconeixement merescut. Moltes han estat dones escriptores que han fet de la ciutat un personatge més.

En alguns casos podríem dir que la ciutat n’és gairebé una protagonista més perquè ocupa un espai principal sense el qual l’obra en qüestió no s’entendria. En d’altres, Barcelona és només un paisatge de fons, de vegades difuminat, un personatge secundari que podria absentar-se sense que la bastimentada corregués el risc d’ensorrar-se sencera, però que sortosament ja és una part indissociable de l’obra i l’ajuda a dotar-se de la seva personal idiosincràsia”, explica Mª Àngels Cabré.

El llibre es completa amb les il·lustracions de quatre joves artistes ( Eva Zurita, Helena Perez, Laura Pérez i María Herreros) que han estat escollides per acompanyar la lectura.

Mª Àngels Cabré (Barcelona, 1968) és escriptora i crítica literària. Com a assagista ha publicat diversos llibres sobre dones i feminismes com ara Miralls creuats: Roig/Capmany (premi Vallverdú d’assaig 2016) i El llarg viatge de les dones. Feminisme a Catalunya

Més informació