‘PICASSO-BARCELONA. Una cartografia’ explora les petjades de Pablo Picasso a la ciutat

Amb PICASSO-BARCELONA. Una cartografia, es posa punt final a l'any de programació de la celebració del 60è aniversari de la inauguració del Museu Picasso de Barcelona i la commemoració del 50è aniversari de la mort de l'artista.

..
27/11/2023 - 16:40 h

L’Ajuntament de Barcelona, l’Editorial Tenov i el Museu Picasso presenten el dimarts 5 de desembre PICASSO-BARCELONA. Una cartografia, un llibre elaborat per la historiadora i conservadora del Museu Picasso fins al 2022, Claustre Rafart i Planas.

L’obra és la història de la relació entre un artista, Pablo Picasso, i una ciutat,   Barcelona, dit d’altra manera entre una ciutat, Barcelona i un artista, Pablo Picasso. Es una història contada amb 134 entrades, cadascuna de les quals s’identifica amb un espai urbà de la ciutat. La unió de tots aquests punt geogràfics urbans configura una cartografia de Picasso a Barcelona. Cada entrada conta una petita història. El conjunt de totes configura una gran història, la història del vincle entre Picasso i Barcelona i viceversa. Una història d’amor iniciada el 1895 que perviu avui en dia i s’encara cap el futur

El recorregut que proposa Rafart Planas desplega els enclavaments barcelonins per on el Picasso adolescent, jove i adult va estar vinculat, d’una u altra manera, presentant els llocs ja reconeguts dins de la ruta picassiana, així com aquells que encara no s’havien desvetllat o relacionat directament amb l’artista.

A la Barcelona del canvi de segle, Pablo Ruiz Picasso supera l’adolescència i entra a la maduresa, i l’estudiant es converteix en artista. Aleshores, com qualsevol jove barcelonès, s’obre camí en la professió que ha escollit i viu la seva vida sense notorietat fins que comença a destacar en els cercles artístics avantguardistes i alguns mitjans se’n fan ressò. Posteriorment, lluny de Barcelona, es mantindrà sempre unit a la ciutat a través de la seva família i dels seus amics.

L’estructura del llibre
El llibre s’estructura en sis apartats corresponents a les diferents etapes vitals de Picasso a Barcelona: El descobriment de la ciutat, 1895-1897; La ciutat bohèmia, 1897-1900; Mirant cap a París, 1900-1904; Estades barcelonines, 1904-1934; La ciutat enyorada, 1934-1973; Homenatges de Barcelona a Picasso. Cada capítol consta d’una sèrie d’entrades amb una explicació detallada i la reproducció d’obres, fotografies d’època dels llocs o documents relacionats amb aquest enclavament picassià; i completa cada secció un plànol d’època desplegable amb la localització de cadascuna d’aquestes entrades. Cada apartat està configurat per un conjunt de microhistòries agrupades en entrades unitàries, cadascuna de les quals correspon a un indret de la ciutat vinculat a la figura de Picasso.

Presentació del llibre al Museu Picasso

L’acte tindrà lloc el dimarts 5 de desembre, a les 19.30 hores, a la Sala d’Actes del Museu Picasso. Per assistir a la presentació cal fer la reserva aquí.

Hi participaran Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso de Barcelona; Claustre Rafart i Planas, conservadora del Museu Picasso fins al 2022 i autora del llibre, i Víctor Amela, periodista que exercirà com a moderador.

Més informació