Primavera Republicana: memòria i festa per celebrar els valors republicans

Del 14 al 21 d’abril un ampli programa de memòria, festiu i institucional servirà per celebrar els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat.

Als diferents districtes s’inauguraran faristols i plaques d’història i memòria de diversos indrets de la ciutat dedicats a persones, fets o llocs rellevants relacionats amb els valors republicans.

Alguns d’aquests elements commemoratius estan relacionats amb el sindicalista Ángel Pestaña, el president Lluís Companys, la llibreria Cinc d’Oros o la presó de dones de la Trinitat; i al monument dedicat a les Brigades Internacionals, a Horta-Guinardó, s’ha restituït el text original del comiat d’aquestes tropes d’arreu del món, que van combatre en el bàndol republicà, pronunciat per Dolores Ibárruri Gómez, La Pasionaria.

Pepe Rubianes

Dissabte, 15 d’abril, a les 13.00 hores, se celebrarà una festa popular que culmina el llarg procés que ha seguit la Ponència del Nomenclàtor per posar el nom de Pepe Rubianes a un carrer de la Barceloneta, d’on va ser veí. En l’acte, que se celebrarà a la platja de la Barceloneta a l’altura del carrer de l’Almirall Cervera, participaran familiars i amics de l’actor i còmic galaicocatalà i tindran lloc les actuacions musicals de Joan Manuel Serrat i d’Èric Vinaixa.

Programa festiu

El dia 21 d’abril al vespre tindrà lloc a El Born Centre de Cultura i Memòria un concert espectacle de commemoració del 87è aniversari de la II República, amb cançons de Marina Rossell i la recreació artística de textos de Victor Català, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, mitjançant la veu de l’actriu Sílvia Bel i ballarins coreografiats per Ramon Oller.

L’espectacle, anomenat Dones i Segona República. Commemoració del 87è aniversari de la II República, s’emmarca en l’exposició “Montserrat Roig 1977. Memòria i utopia”. També se celebrarà un altre concert de Pony Bravo i Rocío Márquez a l’esplanada d’El Born.

A més, per primera vegada s’ha organitzat un cicle de cinema republicà a la sala Apolo, que començarà dimarts, 17 d’abril, amb la projecció d’El pianista, adaptació de Mario Gas de la novel·la de Manuel Vázquez Montalbán.

Més informació