Revocada la Medalla d’Or de la Ciutat a l’ex-ministre franquista Rodolfo Martín Villa

El Ple ha aprovat, amb l’abstenció de Cs i el vot en contra del PP, retirar la Medalla d’Or que Martín Villa va rebre el 1976, poc després que la policia franquista gasés un grup de manifestants tancats en una església de Vitòria, quan era ministre de Relacions Sindicals del Govern franquista d’Arias Navarro.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha dedicat la revocació de la medalla a les víctimes dels fets de Vitòria i d’altres accions repressives del franquisme. La retirada de la distinció es fonamenta precisament en un informe que recull que l’acció política de Martín Villa es va desenvolupar dins de les estructures feixistes del règim, de la Falange Española, de les Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (JONS) i del partit únic de la dictadura, el Movimiento. Martín Villa n’era el cap provincial de Barcelona el 1974, quan va ser nomenat governador civil de la província.

L’Ajuntament fa responsable Martín Villa de la repressió directa dels ciutadans que participaven en els moviments socials democràtics de l’època, i considera que és responsable polític de persecucions, maltractament, tortura i vexacions que la policia de la dictadura va practicar durant aquells anys.

La retirada de la medalla aprovada pel Ple culmina un procés durant el qual es van desestimar les al·legacions formulades per Martín Villa, que qüestionava, entre altres aspectes, la falta de motivació de la retirada de la condecoració i la seva indefensió.

Medalles d’Or concedides pel Ple

El Ple també ha decidit atorgar, amb els vots favorables de tots els grups i l’abstenció de la CUP Capgirem Barcelona, medalles d’Or al mèrit cultural a la Fundació Festa Major de Gràcia, amb motiu del seu bicentenari, i a Paco Camarasa, impulsor i propietari de la desapareguda llibreria de novel·la policíaca Negra y Criminal i comissari del festival literari BCNegra, dedicat a aquest gènere i impulsat per l’Institut de Cultura.

També s’han concedit dues medalles d’Or al mèrit cívic: al restaurant Els Quatre Gats, com a referent gastronòmic i cultural de la ciutat, i de manera pòstuma, a Jordi Joan Alsina, pel seu compromís amb les tradicions catalanes.