'The Barcelonian', la ciutat imaginada pels il·lustradors de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona i la Factoría Cultural Martínez publiquen The Barcelonian, títol que narra la ciutat de Barcelona a partir de les portades dissenyades per diferents il·lustradors d’una revista imaginària que ret homenatge a la capçalera de The New Yorker.

Arriba a les llibreries el primer volum de The Barcelonian, títol coeditat per l’Ajuntament de Barcelona i la Factoría Cultural Martínez. Es tracta d’un projecte artístic que va posar en marxa Luisa Vera (Alacant, 1962), que va visualitzar el que podria ser la capçalera de The New Yorker, però en el marc de la ciutat de Barcelona, i va convidar altres artistes de la ciutat a participar en el projecte imaginant diferents portades que il·lustressin la ciutat.

Va ser a partir del mes de juny del 2020 que la portada d’aquella revista fictícia arribava setmanalment a les xarxes socials. L’objectiu de The Barcelonian és explicar la ciutat a partir dels diversos ulls que formen la comunitat d’artistes que viuen i veuen Barcelona, posicionada com una de les grans capitals del disseny i de l’art d’àmbit internacional.

El llibre és un reflex de la comunitat artística que convida a llegir-ne les imatges com un diari de la ciutat.

L’any 2021 va arribar el web, on un desplegament de talent creatiu s’exhibeix com a aparador de la comunitat artística barcelonina. El projecte va creixent i prenent forma, de manera que el maig del 2022 es va dur a terme la primera exposició, al centre comercial L’Illa Diagonal, i el setembre del 2022 les primeres 102 portades es van exposar al Centre Cívic Urgell, on un recorregut per les imatges convida a passejar pels carrers de Barcelona d’una manera diferent i peculiar.

Aquestes 102 il·lustracions que representen les primeres portades són les que donen forma al llibre, que també és un homenatge a l’enyorat Miguel Gallardo, la il·lustració del qual s’ha triat com a coberta del llibre.

Presentació a l’Auditori Teresa Pàmies del CC Urgell

Dimarts, 22 de novembre, a les 19.00 hores, tindrà lloc la presentació del llibre a l’Auditori Teresa Pàmies del Centre Cívic Urgell (Comte d’Urgell, 145). Hi participaran Águeda Bañón, directora de Comunicació de l’Ajuntament de Barcelona; Perico Pastor, artista i un dels il·lustradors del llibre; Luisa Vera, fundadora de The Barcelonian, i Inés García-Albi, directora de la Factoría Cultural Martínez i coeditora de The Barcelonian.