Un viatge musical a través de la Barcelona de Claudi Montañá

El dimarts 14 de maig, La Conxita Llibres i Discos es va convertir en un punt de trobada per a amants de la cultura i la música de la Barcelona dels anys seixanta i setanta, amb la presentació de la segona edició d’‘Estoy hablando de mi generación’, recull d’articles dels anys 1972 a 1977 de Claudi Montañá, periodista i escriptor especialitzat en música, cinema i contracultura que va morir prematurament.

..
16/05/2024 - 15:26 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

La presentació va oferir un profund retrat de l’època, amb el focus posat en les experiències viscudes i registrades per Claudi Montañá. L’acte el van conduir Miqui Puig, reconegut músic i DJ,  moderant una conversa entre Josep Maria Ripoll, autor de l’antologia d’Estoy hablando de mi generación, i David Castillo, escriptor i director de la col·lecció ‘Biblioteca Secreta’, a la que pertany la publicació de Barcelona Llibres.

Segons Ripoll, aquests articles són una autèntica arqueologia antropològica, i capturen l’essència d’una generació en un moment de canvi profund.

Durant la presentació, es van citar passatges significatius dels articles de Montañá que revelen la seva visió melangiosa sobre la vida a Barcelona durant aquell període. Entre les anècdotes compartides, es van destacar les experiències viscudes al barri del Raval, en aquell moment el Barri ‘Xino’, i les influències culturals de l’època, des del cinema fins a la música ‘underground’. David Castillo va compartir les seves reflexions sobre l’obra durant la presentació. Castillo va elogiar la feina de Josep Maria Ripoll en l’antologia dient que “ha recollit amb habilitat aquests trossos d’història que encara ressonen avui”.

En el cor de la Barcelona ‘underground’

Durant l’acte Miqui Puig va punxar diferents cançons, entre elles un tango, per recordar les influències i els personatges destacats d’aquella època i subratllar la importància de preservar aquests articles com a document viu del passat. El músic i dj va destacar la bellesa del llibre, que també inclou reproduccions dels dissenys originals de les revistes de l’època, que eren una forma d’expressió tan important com el contingut mateix dels articles. Va relacionar l’obra amb diversos temes musicals que va punxar intercal·lant-los en la conversa.

L’acte va culminar amb una reflexió sobre el llegat de Montañá i la seva influència en les generacions posteriors. El llibre dona vida a una època capturada per la ploma des de la mirada penetrant d’un cronista que va viure i escriure en el cor de la Barcelona ‘underground’.