Una aproximació a les vivències de l'exili a través de la literatura

..
09/02/2024 - 07:00 h

Amb el títol Literatura i exili, la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona (UB) i Biblioteques de Barcelona proposen un cicle per acostar-se, des de la literatura, a diferents vivències de l’exili. Començarà el 20 de febrer, i estarà compost per una conferència a càrrec a Marta Marín-Dòmine i de dos comentaris de dues obres literàries a amb Paula Kuffer i Àlex Matas. A través de la literatura aquests tres especialistes propiciaran un espai de reflexió, debat i aprenentatge.

Programa previst

L’exili, una manera d’habitar el món
Dimarts, 20 de febrer, a les 18.30 h, a l’ Aula Joan Maragall de la UB. Conferència inaugural a càrrec de Marta Marín-Dòmine. Entrada lliure, sense inscripció prèvia.

L’exili ens sol remetre a les connotacions negatives que comporta haver de deixar el lloc d’origen per motius polítics (entenent la política de manera extensa). La imatge que ens fem de l’experiència de l’exili és altament dramàtica, sovint congelada en el moment del pas de fronteres. La persona exiliada, però, viu una riquesa de sensacions i experiències que l’imaginari col·lectiu ha oblidat. En aquesta intervenció es vol donar un tast de la multiplicitat de l’experiència exílica, a partir de textos clàssics i també de l’experiència dels refugiats contemporanis, que poden ajudar a tenir una nova perspectiva d’això que tot sovint anomenen casa nostra o terra d’acollida.

Xerrada i comentari sobre la novel·la ‘Austerlitz’, de W. G. Sebald
Dimarts, 12 de març, a les 18.30 h, a l’Aula Joan Maragall de la UB. A càrrec de Paula Kuffer. Cal inscripció prèvia.

El protagonista de la novel·la, Jacques Austerlitz, sospita que la frontera entre la mort i la vida és molt més permeable del que acostumem a pensar. Contra el discurs de la raó moderna que dona el passat per acabat, Sebald construeix una obra que, a partir de l’ús més divers de fonts i recursos, com ara guies de viatge o biografies, interromp la lògica de la catàstrofe per intentar restituir la violència que travessa la història contemporània.

Xerrada i comentari sobre la novel·la ‘Crist de 200.000 braços’, d’Agustí Bartra
Dimarts, 16 d’abril, a les 18.30 h, a l’Aula Joan Maragall de la UB. A càrrec d’Àlex Matas. Cal inscripció prèvia.

Crist de 200.000 braços, publicat per primera vegada a Mèxic l’any 1943, amb el títol inicial de Xabola, és el testimoni de l’experiència patida pel poeta Agustí Bartra dins el camp de concentració francès d’Argelers. Aquest relat testimonial no només rememora les dures condicions de vida dels mesos de reclusió a les platges d’Argelers a partir de les peripècies viscudes pels quatre amics republicans exiliats protagonistes de la novel·la, sinó que és, sobretot, una singular reflexió poètica sobre l’hospitalitat que mereixen els qui han estat vençuts per la història i una esmena del paper polític dels camps de concentració.

Més informació, en aquest enllaç.