Victoria González Torralba, guanyadora del IV Premi Paco Camarasa de novel·la negra

La barcelonina l'obté per la seva segona narració llarga, 'Buenos tiempos', que retrata l'Espanya dels anys setanta, en el despertar turístic.

..
30/11/2023 - 12:00 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Destacant-ne “la força literària i la seva poderosa atmosfera intimista, una originalitat que obre portes al gènere i dota el text de capacitat de perdurar”, el jurat de la quarta edició del Premi Paco Camarasa de novel·la negra ha considerat mereixedora del guardó la novel·la Buenos tiempos, de Victoria González Torralba. Publicada per l’editorial Siruela, la història escrita per l’autora barcelonina viatja fins a l’Espanya dels anys setanta del segle passat; una sinistra troballa en un poble de la costa mediterrània transforma Laura, la involuntària protagonista, en investigadora d’una trama plena de personatges inquietants.

El Premi Paco Camarasa va ser creat l’any 2020 i té un jurat format pels responsables de nou destacats festivals del gènere negre: Aragón Negro, BCNegra, Las Casas Ahorcadas de Cuenca, Getafe Negro, Semana Negra de Gijón, Granada Noir, Pamplona Negra, el Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca i València Negra.

Buenos tiempos és la segona novel·la de González Torralba, després de la publicació de Llámame Méndez, una preqüela de la sèrie del famós inspector creat pel seu pare, l’escriptor Francisco González Ledesma. L’autora és llicenciada en Ciències de la Informació, i ha desenvolupat la seva trajectòria professional en diferents publicacions, principalment en revistes culturals, femenines i de viatges.

En aquesta edició optaven també al guardó tres títols finalistes més: Crisanta de Juan Ramón Biedma, Hontoria de Juan Carlos Galindo i La ley del padre de Carlos Augusto Casas.

El nom del premi vol recordar el llibreter valencià Paco Camarasa, que va regentar durant 12 anys la llibreria Negra y criminal a la Barceloneta. És un guardó sense dotació econòmica, però que vol impulsar la carrera literària de qui el guanya, i és per això que l’autora rebrà la invitació d’acudir als nou festivals que l’atorguen.