Exposició Italo Calvino (1923-1985). Fantàstic

Exposició. En el marc del 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra acull l’exposició dedicada a Italo Calvino. Del 2 de novembre al 9 de gener.

Enguany, en el el marc del 42, el 2n Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, Biblioteques de Barcelona volem retre homenatge a Italo Calvino ja que el proper any se celebren els 100 anys del seu naixement.

L’exposició, comissariada per Quim Noguero, es podrà visitar del 2 de novembre al 9 de gener de 2023 a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.

Inauguració:
Dimecres, 2 de novembre a les 16.30 h a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra
A càrrec de Quim Noguero, comissari de la exposició. Amb la participació de Antonio Serrano Cueto, especialista i escriptor de la biografia: Italo Calvino. El escritor que quiso ser invisible, publicat per la Fundación Lara.

L’estil d’Italo Calvino és rampant, partit i inexistent. L’autor italià més invisible i de posat humil, però d’ambició literària universal, l’autor de Les ciutats invisibles i, molt abans, icona de l’autor fantàstic que s’allunyava del neorealisme de la postguerra amb títols ja clàssics com El baró rampant, El vescomte migpartit o El cavaller inexistent, l’intel·lectual que és essencialment un gran lector i juga a escriure com qui juga als escacs a la manera dels seus amics de l’Oulipo.

És un autor “rampant” pel seu estil enjogassat, vital i curiós, és un autor “partit” per com la seva vocació universal queda representada en el fragment, en la minuciositat seriada i reglamentada dels detalls, i és un autor “inexistent” per com abandona el jo romàntic en favor de l’objectivitat de la prosa i el refugi fantàstic que defuig tot realisme empobridor. La realitat alimenta Calvino, no el realisme.

La realitat matèrica, sobretot, d’una prosa de gran escrutador. Palomar es diu un dels seus personatges més emblemàtics. Nom d’observatori. I no van ser mai res més els personatges de Calvino: telescopis, finestres objectives obertes sobre el món, amb consciència absoluta d’estar rere una lent.

Més informació