Descobreix l’Ajuntament de Barcelona per dins

Benvinguts a l’Ajuntament de Barcelona.

Us convidem a conèixer la seu de l’Ajuntament de Barcelona, la Casa de la Ciutat, un espai i un símbol que s’ha conservat a través dels segles en un mateix edifici situat al cor de la ciutat. Descobreix els salons i els espais històrics.

Podeu fer la visita de manera presencial o virtual.

Les visites són gratuïtes.

El diumenge 23 d’abril de 2023, amb motiu de la jornada de portes obertes de la diada de Sant Jordi, no es faran les visites habituals dels diumenges als salons de l’Ajuntament de Barcelona.

Les visites presencials guiades es fan tots els diumenges excepte els que coincideixen amb una festivitat. Permeten una interacció directa amb el/la guia que acompanyarà les persones participants durant tot el recorregut i que farà les explicacions històriques sobre els salons.

Descripció:

Es visiten la façana gòtica, el pati gòtic, el Saló de Cent, el saló de plens o Sala de Carles Pi i Sunyer, i el Saló de Cròniques.

Les visites tenen lloc els diumenges.

Horari i idiomes:

 • Català: 10.30, 11.30 i 12.30 h
 • Castellà: 11.00 i 12.00 h
 •  Anglès: 10.00 h

Durada:

1 hora

Participació:

Fins a un màxim de 25 persones per visita

Punt d’accés:

 • L’entrada es farà pel c/ Font de Sant Miquel
 • És obligatori complir les MESURES COVID 19 vigents en cada moment.
 • Cal estar al punt d’accés 15 minuts abans de l’hora prevista per la visita

 

Podeu fer la visita virtual en qualsevol moment i veure al vostre ritme els espais de l’Ajuntament en 360°.

 • Descripció

  El Saló de Cent, en el seu estat actual, és un compendi d’una part de la història institucional del govern municipal de Barcelona. El seu aspecte actual és el resultat d’intervencions successives en el temps.

  Construït pel mestre d’obres Pere Llobet el 1369, és un dels millors exemples de l’arquitectura gòtica civil catalana. Es caracteritza pels espais diàfans amb un sostre pla, en què les seccions de bigues de fusta alternen amb arcs de pedra. El seu nom fa referència al fet que en aquest saló es reunia el Consell de Cent establert pel rei Jaume I, encara que al segle XIV només hi havia tres seccions de bigues. Al 1860 es va ampliar aquest Saló afegint-hi dues seccions idèntiques a les anteriors.

  La decoració actual és d’Enric Monserdà, que va guanyar el concurs que es va convocar el 1914 per a la decoració del Saló de Cent. Ell va dissenyar els domassos a les parets laterals, en els quals es van brodar en vellut, setí i or, els escuts d’armes dels diversos municipis annexats a Barcelona que avui formen els districtes de la Ciutat, i també hi figura l’any de l’annexió de cada municipi. En aquest projecte es va refer el terra amb la iconografia dels gremis de la ciutat que formaven part del Consell de Cent. Un altre element és el retaule d’alabastre de la paret central que —acabat el 1924— on apareixen diversos motius històrics de la ciutat.

  Avui en dia, al Saló de Cent és on se celebren els actes més significatius de la ciutat, com per exemple el lliurament de les medalles d’honor de la ciutat, la presa de possessió dels regidors, els matrimonis civils i esdeveniments commemoratius, entre d’altres.

 • Descripció 

  Situat al costat del Saló de Cent, l’any 1860 es va construir una sala on els regidors poguessin debatre els aspectes més importants de la política municipal.

  La taula presidencial està envoltada per cinquanta escons de fusta dividits en dos blocs i de dues tribunes, per al públic i per a la premsa.

  L’últim divendres de cada mes (excepte a l’agost) tenen lloc les sessions del Consell Plenari.

 • Descripció 

  Dissenyat per Josep M. Sert l’any 1929, el seu nom fa referència a les cròniques que Ramon Muntaner i Bernat Desclot van escriure al segle XIV sobre l'expedició de la Companyia Catalana a Orient dirigida per Roger de Flor. Les pintures murals representen diversos episodis de les batalles dels almogàvers en la seva lluita contra els turcs. 

  Actualment s’utilitza per a rodes de premsa, jornades i actes institucionals.

 • Descripció 

  En aquest vídeo podreu veure l’evolució de la institució municipal des de la seva creació al segle XIII amb el Consell de Cent fins a l’actual Ajuntament.

  A la seu de l’Ajuntament de Barcelona, la Casa de la Ciutat, hi conviuen una successió d’estils i formes diversos, amb estructures constructives, distribucions dels espais i elements decoratius molt diferents entre ells. Cada un d’ells és indicador de períodes i esdeveniments fonamentals de la història de Barcelona i també de Catalunya.

El servei de visites presencials a l’Ajuntament de Barcelona s’ha suspès temporalment a causa de la situació sanitària actual.

Podeu seguir gaudint de l’experiència mitjançant l’opció de visites virtuals.

Dissabte, 12 de febrer de 2022

Descripció:

Visita lliure amb explicació als salons principals de l’Ajuntament. Cal inscripció prèvia.

Horari i idiomes:

 • Català: 10.00, 10.30, 11.30, 12.30, 13.00, 16.00, 17.00, 18.00 h
 • Castellà: 11.00, 12.00, 13.30, 16.30, 17.30 h

Durada:

1 hora

Participació:

Fins a un màxim de 25 persones per visita

Punt d’accés:

 • L’entrada es farà pel c/ Ciutat, 2, porta gòtica.
 • És obligatori complir les mesures per a la covid-19 vigents en cada moment.
 • Cal estar al punt d’accés deu minuts abans de l’hora prevista per a la visita.

Inscripció

El 23 d'abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi, l'Ajuntament obre les portes a la ciutadania. Es tracta d'una jornada gratuïta en la qual diversos personatges històrics seran els encarregats de guiar les visites pels diversos salons.

Descripció

Es podrà visitar l'Escala Negra, la Capella del Bon Consell, el Saló de Cròniques, el Saló del Bon Govern, la Sala del Treball, el Despatx de l'Alcaldessa, el Saló de Carles Pi i Sunyer, el Saló de Cent, el Saló Consolat del Mar, la Sala Tàpies, el Despatx d'Honor, el Saló de Carles III, el Saló de la Ciutat, la Galeria Gòtica i l'Escala d'Honor, i també el Mirador M. Aurèlia Capmany.

Horari i idiomes

De 10.00 a 20.00 hores

Durada

Tota la jornada

Participació

No cal inscripció prèvia, però hi ha aforament limitat.

Punt d'accés

 • El recorregut començarà a la porta del carrer de la Ciutat (façana gòtica).

 • Per visitar el Mirador M. Aurèlia Capmany, l’entrada és per la plaça de Sant Miquel.

 • És obligatori complir les MESURES COVID-19 vigents en cada moment.

Més informació

Dissabte, 12 de febrer de 2022

Descripció:

Visita virtual guiada. Cal inscripció prèvia.

Horari i idiomes:

 • Català: 11.00, 16.00, 18.00 h
 • Castellà: 13.00 h

Durada:

1 hora

Participació:

Fins a un màxim de 20 persones per visita

Inscripció