SERVEIS I RECURSOS D’INTERÈS
Per tal de garantir el benestar físic i emocional de tot infant, l’Ajuntament de Barcelona disposa de serveis, recursos i estratègies per fer front a les situacions de vulnerabilitat, com són:
Els centres de serveis socials (CSS) són centres d'informació, orientació i atenció amb l'objectiu de tractar els problemes socials que afecten les persones i les famílies. Són el lloc on es poden sol·licitar diferents ajudes i prestacions incloses en el catàleg de serveis socials. Podeu trobar el centre de serveis socials que teniu més a prop trucant al telèfon 936 197 311 o
en aquest enllaç.
Ajut extraordinari que concedeix l'Ajuntament de Barcelona a famílies en situació de vulnerabilitat per cobrir les necessitats bàsiques de subsistència d'infants i/o adolescents de 0 a 16 anys.
Per a famílies amb infants en edat escolar obligatòria i amb dificultats socioeconòmiques,
en aquest enllaç us expliquen com podeu sol.licitar aquest ajut per fer front les despeses del menjador escolar.
Famílies monoparentals i nombroses
Amb l’objectiu de potenciar el lleure familiar i la convivència, el programa 'Vacances en família' s’adreça a totes aquelles famílies amb fills i filles menors de 18 anys que volen compartir una experiència diferent, que els uneixi i els faci aprendre conjuntament entre ells i amb altres famílies i amistats. Per a més informació podeu consultar la
guia sobre el programa o bé, la pàgina
web.
Programa per a la prevenció i atenció de l’abús sexual infantil
Per tal de garantir el benestar físic i psíquic dels infants, en aquest programa trobareu tot un seguit de recursos. En
aquest enllaç trobareu un vídeo s’expliquen les claus per a la prevenció i detecció d’aquests abusos.
També hi trobareu una sèrie de
protocols d'actuacions contra el maltractament a infants i adolescents. elaborat per la Generalitat de Catalunya.
Davant d’aquesta situació de risc, l’Ajuntament també ofereix un servei d’atenció ambulatòria específica a persones víctimes de situacions de violència masclista (dones, infants i adolescents, i persones LGTBI, o persones del seu entorn proper directament afectades per aquesta violència) aquesta informació la podreu trobar
en aquest enllaç.
Programes formatius
Des de la Secretaria d’Afers Socials i Famílies ofereixen diferents programes formatius dirigits a famílies, amb l'objectiu d'orientar-los en aspectes de la cura i acompanyament dels infants.
Entre les propostes que ofereixen, destaquem:
Créixer en família i àpats saludables
Consta de diferents càpsules formatives per a famílies, per tal d’orientar-los en la tasca d'acompanyament dels seus infants. Es pot participar-hi assistint presencialment als tallers, o bé consultant la informació i articles que es troben
a la web.
Centre per a Famílies amb Adolescents
Un espai d’informació, orientació i formació per a famílies amb infants que es troben en l’etapa adolescent. Es treballa de manera complementària amb el programa Aquí t'escoltem dirigit a joves d'entre 12 i 20 anys. Ofereixen atenció individual i confidencial així com propostes d'activitats grupals tallers on poder parlar de sentiments i emocions, resoldre conflictes, treballar l’autoestima… Trobareu més informació en aquest enllaç.
Entre els diferents àmbits d’actuació del Departament d’Educació es troba l’apartat destinat a famílies amb un ventall de propostes formatives, eines i recursos de diferents temàtiques.
És un espai dirigit a famílies amb l’objectiu de facilitar la participació i promoure l’aliança, ja que la qualitat de les relacions repercutirà en benefici de l’educació i benestar dels infants. Trobareu més informació en aquest enllaç.
Dels recursos que ofereixen destaquem:
Una guia de recursos per fer un acompanyament als infants davant de l’ús de les plataformes digitals i que aquestes esdevinguin positives i complementàries en els processos d'aprenentatge dels infants.
Sovint ens podem trobar amb dificultats i moltes controvèrsies a l'hora de posar paraules durant un procés dolorós. Per por al dolor tendim a protegir-los i ocultem als infants les emocions que es generen, i el fet en sí mateix. Creiem essencial iniciar un treball en la recerca d'aquest tema i adquirir progressivament eines que ens permetin atendre el dolor, les inquietuds, les pors i facilitar aquest diàleg entre adults i infants.
En l’
enllaç trobarem informació, recursos i eines sobre el dol i com podem acompanyar als infants i joves durant aquest procés de pèrdua.
Educació per a la igualtat de gènere
En aquest enllaç trobem un munt de recursos per promoure una educació que vetlli i lluiti per les igualtats de les persones.
Entre aquests trobem la guia d'ús no sexista del llenguatge promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, bones pràctiques coeducatives dels centres escolars, com recursos sobre l’orientació professional i acadèmica no sexista i l’educació afectiva i sexual (diversitat familiar, noves masculinitats, desmuntant l’amor romàntic).
D’entre els serveis en relació a la protecció i prevenció a la violència masclista l’Ajuntament de Barcelona ha desplegat una serie de serveis per a joves per fer front a aquesta problemàtica. Trobem:
Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida Jove (SARA Jove).
Un espai on rebre suport i assessorament per part d’un equip de professionals sobre com enfrontar-t’hi davant de situacions de violència masclista.
En aquest enllaç s’especifiquen els horaris i telèfons de contacte on adreçar-se.
El Programa d’atenció a joves (SAH Joves).
Adreçat a joves i adolescents d’entre 12 i 21 anys que comencen a mostrar comportaments abusius i violències masclistes, tant en l'àmbit privat (parella i família) com social (assetjament escolar o sexual). Aquest programa té com a objectiu fomentar una revisió crítica de la pròpia masculinitat així com la construcció d’alternatives de relació més saludables, respectuoses i igualitàries que millorin la satisfacció vital i el benestar.
Trobareu més informació sobre els horaris i continguts del programa en aquest enllaç.