52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

12 xerrades per aprofundir en el #25N

Diversos centres civics
13, 14, 17, 21, 22, 23 i 27/11/2023
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

Parlem d’invisibilització, salut, agressions i altres formes de violència envers les dones

Amb motiu del 25N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència vers les Dones, aquí teniu una dotzena ben bona de converses i conferències per analitzar i obrir els ulls davant diversos tipologies de violències que pateixen les dones, més enllà de la física.

 
Compartim lectures. Dones a l’ombra
CC Matas i Ramis
13/11 – 18.00 h

Marisa Ordóñez, Pilar Gallifa, Linn Strother i Elena Plazaola presenten diverses lectures escrites per dones i que tenen la invisibilització de les dones com a punt de partida per a la reflexió i el debat.

 
El silenci de la fera
CC Sagrada Família
13/11 – 19.30 h

Aquest monòleg de Sònia Masuda parla d’un patró comú en el món cultural respecte els personatges d’ascendència asiàtica: deixar-los sense diàleg, especialment si són dones, amb l’excusa que són persones misterioses o estrangeres que no parlen l’idioma. Masuda reivindica la seva veu.

 
Violències sexuals: una mirada social i comunitària per a entendre-les, acompanyar-les i erradicar-les
CC Cotxeres Borrell
14/11 – 18.30 h

Què són les violències sexuals? D’on surten? I quina funció tenen en la societat? L’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment parla de l’estructura desenvolupada a les societats antigues i actuals.

 
Dones i filosofia: dones, humanistes i renaixentistes
CC Can Verdaguer
17/11 – 19.00 h

En el marc del cicle Dones i filosofia, el catedràtic Xosé Díaz presenta cinc dones dels segles XV i XVI, brillants autores humanistes situades alhora al Renaixement i a la Querella de les dones: Casandra Fedele, Olympia Fulvia Morata, Moderata Fonte, Madeleine i Catherine Des Roches. El Renaixement no va ser tal per a les dones. Tot i això, la resiliència que mostren al llarg de la història d’Occident torna a fer-se present.

 
Vincles lliures de violència
CC Teixonera
21/11 – 11.00 h

Aquest espai promou la construcció de relacions sanes entre joves i és una aposta per desnaturalitzar les violències en les relacions sexo-afectives. Per mitjà de pràctiques artístiques i lúdiques cada participant podrà ser part d'un diàleg basat en la seva pròpia experiència i en l'experiència col·lectiva, per reconèixer potencials toxicitats i generar eines per detectar-les, evitar-les o eliminar-les.

 
Violències de gènere digitals
CC Cotxeres Borrell
21/11 – 18.30 h

Quines són les principals característiques de les violències de gènere digitals? És un fenomen cada cop més extens i preocupant: un 86,61 % de les usuàries n’ha patit alguna vegada, i dues de cada deu dones, n’han estat víctimes. Les dones tenen capacitat de resposta i resistència davant aquestes violències, aquest és el tema de la sessió.

 
La cultura de la violació: mites i estereotips que sustenten la violència
CC Can Verdaguer
21/11 – 18.45 h

La jurista i graduada en estudis de gènere Alejandra Allonca Sánchez tracta de la cultura de la violació, que respon a un entramat de violència simbòlica i instrumental articulada com a fet normalitzador de la violència sexual que pateixen les dones i, alhora, com a dispositiu de control de la seva sexualitat. Les narracions mitificades i estereotipades que es fan sobre les agressions sexuals acaben culpabilitzant les dones i allunyen la societat de l’erradicació de la violència.

 
Radiografia i evolució dels feminicidis
CC Urgell
21/11 – 19.00 h

La periodista Graciela Atencio serà l'encarregada de fer una radiografia sobre la realitat i evolució dels feminicidis. La conferència és una de les activitats complementàries de l’exposició Les dones que falten, que es pot veure al centre cívic fins al 25 de novembre.

 
Salut (també) per a les dones
CC Bon Pastor
22/11 – 18.30 h

Els símptomes d'un atac de cor en les dones són diferents dels que s’han divulgat des de sempre, que corresponen als dels homes. Al llarg de la història la investigació mèdica ha tingut com estàndard el cos dels homes i ha invisibilitzat, un cop més, les dones, pressuposant l’homogeneïtat en el curs de les malalties. El col·lectiu Igualitàrium revela altres aspectes diferencials entre homes i dones en qüestió de salut.

 
Les violències de gènere
CC Vallvidrera – Vázquez Montalbán
23/11 – 18.00 h

L'art dels segles XVIII - XIX, sovint, manifesta una imatge de dona cuidadora, feble, histèrica i perillosa. A la mitjan segle XX, ja són les dones que es manifesten a través del seu cos, sensacions i emocions. Jonathan Elbaz i Montse Cosidó de l’Associació Sent i Crea estableixen les relacions entre artistes contemporànies que tracten aquestes violències per donar pas al debat.

 
Música en dissidència, menyspreu musicalitat
CC Albareda
23/11 – 19.00 h

A la tercera i última sessió del cicle Musicalment parlant, dinamitzada per Megane Mercury, vocalista, artista visual que també es dedica a la producció i a la direcció creativa, es tractarà les expressions identitàries a través de la música, referents i influències, parlant d’artistes com Yves Tumor, Blood Orange o Perfume Genius.

 
Les dones anarquistse vernedenques
CC Sant Martí
27/11 – 19.30 h

Seguint l’objectiu de la Societat d’Estvdis de la Verneda de Sant Martí d’explorar totes les facetes de La Verneda, la SELAV es fixa en dones lluitadores del món llibertari i els carrers i places del barri amb nom de dones anarquistes com la Lola Iturbe, una militant que va viure al barri.

Activitats relacionades