52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Al Poble-sec, fem una mica d’història

CC El Sortidor
26/01, 07, 14, 21, 23/02 i 23/03/2023
  • Divulgació
  • Rutes i visites
  • Tallers

El CC El Sortidor mira cap al passat del barri

Saber què va passar fa anys o segles pot ser una tasca molt fàcil o molt complicada, depenent de la memòria que hagi arribat als nostres dies. Els grans arxius guarden la relació de fets que van canviar el país, però encara que no ens ho sembli, també és important deixar constància dels fets més personals i trivials. Aquesta memòria més local és la tasca principal del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), que investiga i difon la memòria històrica del barri.

En col·laboració amb aquest centre, el CC El Sortidor programa un cicle dedicat a la memòria històrica amb una xerrada, un taller i una visita guiada.

D’on vénen els noms dels carrers del Poble-sec?
07/02 – 18:30 h
Per què es diuen així els carrers de la Creu dels Molers, de la Bòbila, de l’Olivera o la plaça del Sortidor que dóna nom al centre? A la xerrada que fa Josep Guzmán, del CERHISEC, es donarà a conèixer l’origen dels noms de les vies del barri, la singularitat i motiu dels canvis de nom i es farà esment de les diferències entre el nom oficial i el nom popular.

Taller de recerca històrica
14/02 - 18:30 h
Si mai heu provat de fer l’arbre genealògic de la família o investigant algun altre tema històric, segur que us heu adonat de la importància que tenen les fotografies familiars, les cartes personals, els documents notarials... fins i tot plànols i mapes de la zona com a font d’informació! Tot això es treballarà al taller que l’Àngels Gómez dirigeix, mentre us explica com s’ho fa el CERHISEC per recuperar la memòria del barri.

Visita a l’arxiu de la Corona d’Aragó
21/02 – 12:00 h
L’Àngels Gómez del CERHISEC també és la persona que us acompanyarà a visitar un arxiu creat al segle XIV! Sabies que va ser Jaume II d'Aragó que, l'any 1318, va decidir crear l’Arxiu de la Corona d’Aragó? Aquest espai conté, entre més, el fons documental de les institucions de l'antiga Corona d'Aragó. Tota una oportunitat per descobrir les entranyes d'aquest gran arxiu i les joies que amaga.

 
El cinema és una altra manera de deixar testimoni i de difondre la història. Aquest hivern, el CC El Sortidor també s’ha programat diverses projeccions com el documental El meu barri és un món: Saps qui era Margarida Xirgu? (26/01 – 18:00 h) que ha rodat mainada del Poble-sec en un taller, els curts del Barcelona Sports Film Festival - Ja tinc referents! (23/02 – 19:00 h) i Jacques Léonard, el payo chac (23/03 – 19:00 h) que recupera la figura d’aquest fotògraf francès establert a Barcelona que va dedicar mitja vida a retratar el poble romaní de tot el món.

 
La fotografia de la capçalera és una imatge de la plaça Blasco de Garay (actual plaça del Sortidor) el 5 de maig de 1901. La va fer en Frederic Bordas i Altarriba. Propietat de l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.

Activitats relacionades