52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Arriba ARGUMENTA BCN 2022 per parlar de la por i les incerteses del segle XXI

CC Casa Golferichs, CC Torre Llobeta, CC Navas i CC Vil·la Florida
Del 22 de març al 25 de maig
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

Els CC Torre Llobeta, CC Navas i CC Vil·la Florida se sumen al CC Casa Golferichs pel programa de xerrades i conferències ARGUMENTA BCN

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona enceta la segona edició del programa de xerrades i conferències ARGUMENTA BCN que va iniciar-se la passada tardor a partir de la iniciativa del Centre Cívic Casa Golferichs. Aquesta primavera, experts i expertes en diferents àmbits compartiran la seva mirada crítica al voltant del concepte de La por i les incerteses al segle XXI des de diversos punts de vista.

En aquesta nova edició de l'ARGUMENTA BCN, que se celebrarà del 22 de març al 25 de maig, s'han sumat tres nous centres, a més del Centre Cívic Casa Golferichs: el Centre Cívic Torre Llobeta, el Centre Cívic Navas i el Centre Cívic Vil·la Florida. Entre aquests quatre centres participants s'han traçat cinc línies principals de reflexió amb les quals dibuixar el polièdric món de les pors.

ARGUMENTA BCN 2022 comptarà amb 16 sessions repartides als quatre equipaments, dinàmiques i participatives, on es vol apostar per plantejar aquestes qüestions amb formats diversos i propers. Per aquest motiu, es vol fomentar la implicació activa dels assistents i la col·laboració amb els agents, entitats i centres educatius que actuen als territoris dels centres cívics que acolliran les trobades.

SESSIONS

Els perills de la robotització

Els reptes que comporta la robotització en un món cada cop més digital
Sessions moderades per Ramon Sangüesa (Doctor en Intel·ligència Artificial i Aprenentatge Automàtic).

CC Torre Llobeta
Dijous, 7 d'abril - 19 h
Quan l'exclusió i la discriminació venen per no disposar de connexió digital
Ponència de Karina Gibert, Llicenciada en Informàtica, especialitzada en estadística computacional i intel·ligència artificial. Doctorat en Informàtica i postgrau en Docència Universitària. Catedràtica i docent a la UPC-Barcelona Tech.

CC Navas
Dimecres, 27 d'abril - 19 h
Les xarxes socials i la por de ser invisible
Ponència de Liliana Arroyo Moliner, Doctora en Sociologia i investigadora de l'Institut d'Innovació Social d'ESADE. Experta en transformació digital i impacte social.

CC Vil·la Florida
Dimarts, 17 de maig - 19 h
Quin futur té la meva feina? Parlem de tecnologia i treball
Ponència de Ricard Bonastre, Llicenciat en Filosofia i CEO i Fundador de ByRatings, i Santiago García, Llicenciat en Dret i Cofundador de Future for Work Institute.


Els reptes científics en la realitat del dia a dia

Els desafiaments d'uns avenços científics que alhora són qüestionats des d'algunes posicions i que, tanmateix, cada cop són més presents en la nostra vida diària
Sessions moderades per Toni Pou (escriptor, físic i periodista especialitzat en ciència; coordinador de ciència al diari ARA).

CC Vil·la Florida
Dimarts, 19 d'abril - 19 h
Com ens hem d'alimentar?
Ponència de Mercè Gonzalo, nutricionista especialista en pedagogia de la salut.

CC Casa Golferichs
Dimarts, 26 d'abril - 19 h
Energia nuclear: oportunitat o amenaça?
Ponència de Jordi Freixa, professor Serra Húnter de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona, llicenciat en Física i doctor en Enginyeria Nuclear. I de Manel Sanmartí, Enginyer Industrial i investigador en tecnologies de fusió nuclear.

CC Navas
Dimecres, 25 de maig - 19 h
La transparència de la investigació científica genera confiança?
Ponència de Rosina Malagrida, llicenciada en Química, especialitzada en comunicació científica i estratègica, experta en la Recerca i Innovació Responsble i responsable del Living Lab de Salut d'IrsiCaixa. I de Jordi Surrallés, Director Científic de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau, Catedràtic de Genètica i Cap del Grup al CIBER de malalties rares.


Cada època, el seu monstre

La representació dels "monstres" actuals en les arts
Sessions moderades per Marta Piñol (Doctora i professora d'Història de l'Art especialitzada en cinema, fotografia i direcció artística).

CC Casa Golferichs
Dimarts, 22 de març - 19 h
Els monstres en la fotografia
Ponència de Marta Dahó, Doctora en Història de l'Art, i Ricardo Guixà, Doctor a Belles Arts, especialitzats en fotografia.

CC Vil·la Florida
Dimarts, 29 de març - 19 h
Els monstres interiors en les arts visuals
Ponència de Maria Concetta Marino, Gestora cultural, Llicenciada en Gestió d'Esdeveniments Culturals i especialitzada en gestió patrimonial. I de Daniel López de Rincón, Doctor en Història de l'Art i professor d'Art contemporani a la UB.

CC Navas
Dimecres, 20 d'abril - 19 h
Els monstres animats
Ponència de María Adell, crítica de cinema al diari Ara, Rokdelux o So Film, docent i investigadora.

CC Torre Llobeta
Dijous, 21 d'abril - 19 h
La por global des de les literatures
Ponència d'Isidora Rivas Turrado, llicenciada en Filologia Hispànica i Filologia Francesa.


La por de l'altre

El recel envers aquell que és diferent i del que implica viure en un món divers
Sessions moderades per João França (Periodista, graduat en Humanitats i especialitzat en Antropologia i Etnografia).

CC Casa Golferichs
Dimarts, 5 d'abril - 19 h
Instrumentalitzar la por per atiar l'odi
Ponència de Jean Wyllys, Periodista, escriptor, activista pels Drets Humans i artista visual brasiler.

CC Vil·la Florida
Dimarts, 3 de maig - 18.30 h
Reconeixem les dones que ens cuiden?
Ponència de Carmen Juares Palma, Educadora social i activista pels drets laborals i de Florencia Brizuela, Doctora en Dret i Ciències Polítiques i investigadora del Seminari de Filosofia i Gènere de la UB.

CC Torre Llobeta
Dijous, 5 de maig - 19 h
Quan les que ningú s'ho espera prenen la paraula
Ponència de Brigitte Vasallo, investigadora en la diferència sexual i la construcció nacional, i Amparo Iturriaga, presidenta de l'Associació de Veïns i Veïnes de Roquetes.


Mitjans de comunicació: quan la fiabilitat es posa en qüestió

La funció dels mitjans de comunicació o com preveure que alimentin més desconfiances en comptes d'aportar més elements per a la interpretació de la realitat
Sessions moderades per Marta Ballesta (Periodista, llicenciada en Humanitats i Periodisme, especialitzada en el Món Àrab i Islàmic i en Direcció de Comunicació i Imatge Corporativa. Actualment a Betevé).

CC Casa Golferichs
Dimarts, 10 de maig - 19 h
Què se n'ha fet de l'ètica periodística?
Ponència del periodista Xavier Giró i del professor d'ètica i bioètica Marcel Cano.

CC Navas
Dimecres, 18 de maig - 19 h
La por dels periodistes a l'hora d'exercir
Ponència de Carme Verdoy, periodista i coordinadora de l'Observatori Mèdia.cat, i Laura Aznar Llucià, periodista i sociòloga que podem trobar a TV3, Catalunya Ràdio, RAC1, Cadena Ser i co-cordinadora la revista "Feminismes".

CC Torre Llobeta
Dijous, 19 de maig - 19 h
La pandèmia de les notícies falses
Ponència de Ferran Lalueza, professor i investigador especialitzat en xarxes socials i en comunicació de crisi, i Silvia Loewe, filòloga i periodista especialitzada en Comunicació Social.

Activitats relacionades