52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Biennal ciutat i ciència

Diversos centres cívics
Del 07 a l'11/02/2019
  • Ciència i tecnologia
  • Divulgació
  • Tallers
  • Teatre

Aquestes propostes ja han passat

El cicle apropa el coneixement científic i aborda el debat ètic

Del 7 a l'11 de febrer tindrà lloc la primera Biennal Ciutat i Ciència a Barcelona. El cicle és una mirada àmplia sobre el coneixement científic i la implicació ciutadana que posa a l'abast de tothom més de 80 conferències, debats, jornades, hackatons, arts escèniques, música i cinema, exposicions, tallers, activitats en família...

Activitats gratuïtes en més de 60 equipaments, adreçades a tots els públics i amb presència a tots els districtes de la ciutat. Entre aquests espais hi figuren set centres cívics com el CC Can Deu, el CC Torre Llobeta, el CC Guinardó, el CC El Coll – La Bruguera, el CC Albareda, el CC Casa Golferichs, el CC Vil·la Urània, el CC Casa Orlandai i el CC Urgell.


Podeu descarregar el programa complet des d'aquest enllaç (PDF).

Les activitats a la xarxa dels Centres Cívics de Barcelona comencen el primer dia de la biennal amb la xerrada Astrònomes (07/02 – 19.00 h. CC Guinardó) de la Núria Zubiri, membre d'ASTER, retent homenatge a totes aquelles dones que van estudiar l'univers i per diversos motius van ser invisibilitzades. No a gaire distància, en Toni Ribas i en Ricard Riol defensaran la Mobilitat elèctrica, una alternativa real i sostenible (07/02 – 19.00 h. CC El Coll – La Bruguera) per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. Sota les Tres Xemeneies del Poble-sec, el doctor en òptica i informació quàntica Osvaldo Jiménez Farías tractarà el Soroll quàntic (07/02 – 19.30 h. CC Albareda) amb un col·loqui i una instal·lació audiovisual. Com es veuen els àtoms? Com sonen? Què podem fer-ne?

L'endemà, la doctora en ciències físiques i cap d'operacions dels acceleradors del sincrotró ALBA, Montse Pont, descobrirà Els secrets de la matèria (08/02 – 18.00 h. CC Casa Golferichs) amb un llenguatge planer i exemples de la vida quotidiana que facilitaran la comprensió de les aplicacions d'un sincrotró com el que hi ha a Cerdanyola del Vallès.

L'activitat es reprèn als Centres Cívics passat el cap de setmana de la biennal, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Ciència (11/02). Amb motiu d'aquesta data, se celebra una Viquimarató (11/02 – 19.00 h. CC Casa Orlandai) #viquidones per tal d'ampliar la presència a l'enciclopèdia en línia Viquipèdia de científiques i investigadores. També al districte de Sarrià – Sant Gervasi tindrà lloc la primera de tres sessions dels diàlegs entre artistes, científics, tecnòlegs i pensadors de la ciutat Sèrie harmònica (11/02 – 18.30 h. CC Vil·la Urània). Aquesta primera trobada hi participen la filòsofa Marina Garcés, l'artista i investigadora Joana Moll, l'artista de noves tecnologies Mónica Rikic i la docotra en robòtica i investigadora Júlia Borràs.

A la segona sessió Sèrie harmònica (18/02 – 18.30 h. CC Vil·la Urània) hi intervindran l'artista Andy García, la professora al Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB Carme Jordi i l'artista investigador Roc Parés. L'última jornada de diàlegs d'art i ciència (25/02 – 18.30 h. CC Vil·la Urània) tractarà la presència de les matemàtiques en diferents àmbits. Els ponents seran l'artista visual Alba G. Corral, la directora del màster en Enginyeria computacional i matemàtica de la UOC Maria Antònia Huertas, el director de l'Orquestra del Caos i del Festival Música 13 José Manuel Berenguer i la doctora en informació i òptica quàntica Sònia Fernández-Vidal. L'endemà, l'investigador al Laboratori de Sistemes Complexos de l'Institut de Biologia Evolutiva Blai Vidiella tractarà la Segregació urbana (26/02 – 18.30 h. CC Vil·la Urània).

En la conferència La il·lustració com a eina de comunicació en medicina (11/02 – 19.30 h. CC Urgell), Alfons Zarzoso, director del Museu d'Història de la Medicina de Barcelona, fa un recorregut històric per parlar de la relació entre qui dibuixa temes científics i qui exerceix la medicina. També amb el CC Urgell es farà una visita al fons bibliogràfic especialitzat en il·lustració científica (09/02 – 11.00 h) del Museu Martorell especialitzat en el tema.

Dins el + Biennal, podeu assistir a més activitats com les xerrades Dona, gènere i ciència (6, 13, 20 i 27/02 – 19.00 h. CC Vil·la Urània), participar al taller familiar Joc de rol: el futur de la nanociència (13/02 - 18.00 h. CC Casa Golferichs), als monòlegs divertidíssims del col·lectiu Big Van Ciencia (15/02 – 19.30 h. CC Casa Golferichs) dins la programació de les Tardes a les Golfes, la xerrada El creixament de les ciutats (20/02 – 18.30 h. CC Vil·la Urània) amb Jordi Piñeiro, la conferència Existeixen només dos sexes? (06/03 – 19.00 h. CC Can Deu) amb la doctora del Centre d'història de la Ciència de la UAB Sara Lugo, conèixer Què és i què fa la història de la ciència? (14/03 – 19.00 h. CC Guinardó) amb el doctor en història de la Ciència de la UAB Miquel Carandell o debatre sobre la Identitat de gènere i implicacions en la ciència (27/03 – 19.00 h. CC Torre Llobeta).

Les exposicions El transport públic ens dóna més (Del 06/02 al 03/03. CC El Coll – La Bruguera) i Il·lustraciència (del 04 al 28/02. CC Urgell) acabaran d'arrodonir un cicle ben intens.

Activitats relacionades