52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Cinestèsies, cinema i pensament: la paradoxa quàntica

CC Ateneu Fort Pienc
02, 08, 09, 22 i 23/05/2024
  • Cinema
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

El CC Ateneu Fort Pienc proposa una nova edició del cicle

La lluna és al firmament encara que no la miris? Va ser Einstein qui va plantejar aquesta pregunta, tot i semblar un dubte absurd. El CC Ateneu Fort Pienc proposa una nova edició de Cinestèsies, el cicle cinematogràfic i divulgatiu que ja va tractar l’alta cuina amb anterioritat.

En aquesta ocasió, el centre us convida a oblidar-se de prejudicis i preceptes basats en el sentit comú, canviar el paradigma i deixar-se seduir per la paradoxa quàntica a partir d’una sèrie de pel·lícules il·lustratives i un seguit de conferències per aprofundir en el tema.

 
That’s the story. La bomba atòmica: la fi de la primera revolució quàntica
02/05 – 19.00 h
Documental de María T- Soto-Sanfiel i Òscar Cusó que dóna veu al Premi Nobel de Física Roy Jay Glauber, participant del projecte estatunidenc de creació de la primera bomba atòmica. El científic, que només tenia divuit anys quan va entrar a formar part de Manhattan, el nom clau del projecte secret, explica detalls de la comunitat de més de tres-cents científics que van fabricar les bombes llançades sobre Hiroshima i Nagasaki. Cinefòrum posterior amb Marius Oltean, Físic per la Universitat de McGill (Québec) i la Universitat de Waterloo (Ontario), doctorat per la UAB i la Universitat d’Orleans (França).

 
Un cafè quàntic. Què és la realitat?
08/05 – 18.30 h
La doctora en Física per la UAB Sònia Fernández-Vidal fa un recorregut per alguns principis bàsics de la física quàntica. Com ha canviat el concepte de realitat i objectivitat al llarg del temps? Per què la ciència actual canvia la visió del món i l’ésser humà? Com es forma la matèria? La conversa fa posar en dubte la dualitat ona-corpuscle i ampliar la mirada cap a totes les possibilitats i fets fascinants que encara estan per descobrir. Fernández-Vidal també és professora, escriptora i divulgadora científica. L’any 2017 va ser seleccionada com una de les 100 persones més creatives del món per la revista Forbes.

 
Coherence
09/05 – 19.00 h
El pas d’un cometa l’any 1923 va fer que la gent d’un petit poble quedés completament desorientada fins al punt que la policia va rebre una denúncia d’una dona que afirmava que el senyor que hi havia a casa no era pas el seu marit. Uns quants anys més tard, un grup d’amics comenta el tema durant un sopar. Mentre es esperen el pas d’un nou astre, comencen a experimentar una sèrie de fets inexplicables. Film de ciència-ficció dirigit l’any 2013 per James Ward Byrkit i protagonitzat per Emily Baldoni, Maury Sterling i Nicholas Brendon. Cinefòrum a càrrec de Carlos Ramos, graduat en Física per la Universitat de València i Màster per la Universitat de Colònia especialitzat en Física Quàntica.

 
Ciència amb ficció: els paisatges quàntics del cinema contemporani
22/05 – 18.30 h
Miquel Echarri, periodista cultural i professor d’història del cinema i anàlisi fílmica, presenta un reguitzell de films contemporanis que han provat d’explicar la mecànica quàntica: Oppenheimer, Tot a la vegada a tot arreu, Tenet, Donnie Darko, Interstellar, Source Code, Primer, Mr. Nobody, Coherence o Matrix han apropat conceptes com els mons paral·lels, els forats de cuc o els viatges en el temps estimulant la imaginació.

 
Interstellar
23/05 – 18.30 h
Les condicions que fan possible la vida a la Terra s’estan acabant. Un enginyer i antic pilot de la NASA que ara es dedica al cultiu del blat de moro, acaba per emprendre un viatge interestel·lar cap a un sistema planetari que gira al voltant d’un forat negre anomenat Gargantua. La tripulació explora l’habitabilitat de diversos planetes per donar esperança a la humanitat. Christopher Nolan dirigeix Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway i Timothée Chalamet en un fil imprescindible amb un final controvertit.

Activitats relacionades