52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Històries de supervivència

CC Pati Llimona, CC Ateneu Fort Pienc i CC El Sortidor
Fins al 01/12/2022
  • Fotografia

Aquestes propostes ja han passat

Viure sense un habitatge digne

Segons l’últim recompte fet per la fundació Arrels, 1.231 persones dormen al carrer cada dia a la ciutat de Barcelona, quasi el cinquanta per cent han rebut agressions físiques i més de la meitat afirma que té l’estat de salut delicat. Està demostrat que viure al ras escurça l’esperança de vida una vintena d’anys.

Ara bé, el concepte de sensellarisme també inclou aquelles persones que viuen en infrahabitatges, en situació d’ocupació per necessitat, albergs, centres penitenciaris o cases d’acollida i institucions mèdiques i altres situacions precàries o de violència en parella.

Per donar visibilitat als testimonis de dones sense un habitatge digne, la fotògrafa Claudia Frontino exposa el reportatge Dones sense llar. Històries de supervivència al CC Pati Llimona i al CC Ateneu Fort Pienc. La crònica fotogràfica és fruit de la recerca portada a terme com a guanyadora del premi Montserrat Roig de l’Ajuntament de Barcelona, en l’àmbit del benestar social a Barcelona. En aquesta crònica, la Carmen i la Jimena, l’Ana Maria, la Nora, l’Anna Maria, la Sofia, la Beatriz i la Daybelin, la Julia i la Juana expliquen com és viure sense un habitatge digne a Barcelona.

A l’Eixample, el CC Ateneu Fort Pienc, la mostra exposa deu fotografies a gran format de les protagonistes entre el 03 de novembre fins al 01 de desembre. En aquest emplaçament, la visita guiada és el dimarts 22 de novembre (18:30 h). Per completar la mostra, es projecta Històries de vida (24/11 – 19:00 h), una compilació dels tretze episodis del projecte #Visibles de Teo Vázquez i la taula rodona posterior amb l’autor, alguns protagonistes dels murals i representants de la Fundació Arrels i l’associació Lola no estás sola.

A Ciutat Vella, l’exposició es pot veure a la Sala Foyer del CC Pati Llimona fins al 19 de novembre. Són trenta fotografies que permeten aprofundir i posar en context les mateixes històries. L’autora fa dues visites guiades, el dijous 20 d’octubre (18:00 h) i el dijous 17 de novembre (18:30 h).

En paral·lel, el CC El Sortidor exposa Dones supervivents fins al 17 de novembre, un recull fotogràfic de Sant Joan de Déu Serveis Socials, obra de Ferran Padró. Aquesta mostra, que també visibilitza el sensellarisme femení, enllaça amb la xerrada Construir comunitats des dels marges (03/11  -19:00 h) entre en Saïd Khouja (resident al Centre Residencial d’Inclusió Creu dels Molers, de Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona i en César Montero, membre de Radio Nikosia, i moderada pel periodista João França, dins el programa de converses ArgumentaBCN.

Fotografies: Claudia Frontino, Fundació Arrels i Ferran Padró.

Activitats relacionades