52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Per molts anys, Bella Dorita!

CC Albareda i CC El Sortidor
09, 11, 16, 18, 24, 25 i 27/02/2021
 • Art i exposicions
 • Cinema
 • Música
 • Rutes i visites

120è aniversari de la vedette i altres històries del Paral·lel

Cafès, teatres, cabarets, sales de ball, music-halls i sales d'espectacles... desenes i desenes de locals dedicats a l'oci s'encavalcaven en els dos quilòmetres escassos de l'avinguda Paral·lel a final del segle XIX.

Centre neuràlgic de la vida nocturna i bohèmia de Barcelona, aplegava un públic nombrós i heterogeni que es divertia assistint a tota classe d'espectacles de diversos gèneres.

L'època daurada de l'avinguda, que va durar fins al final de la guerra civil, s'hi podia veure des de sainets i revista, a sarsueles i operetes, passant pel vodevil i els cuplets. I d'entre totes les artistes hi destaca la figura de María Yáñez García, coneguda com La Bella Dorita, nascuda el vint-i-tres de febrer de 1901 i traspassada al cap de cent anys.

Amb motiu del 120è aniversari d'una de les figures més populars d'aquesta avinguda, el CC Albareda i el CC El Sortidor, acompanyats per altres equipaments del Poble-sec, li reten homenatge amb un seguit d'activitats relacionades amb la vida artística i cultural del Paral·lel.

La Bella Dorita, reina del Paral·lel és l'exposició que es podrà veure al CC Albareda fins a final de mes. S'inaugura el dia 11/02 a les 19.30 h i mostra un recorregut vital i històric per la vida personal i artística de l'artista.

El programa d'actes, que va començar amb la xerrada sobre un altre dels referents, Raquel Meller, una artista internacional del Poble-sec (CC El Sortidor, 09/02 – 19.00 h) continua descobrint Les i alguns vedettes del Paral·lel (CC El Sortidor, 16/02 – 19.00 h) i amb la taula rodona 100 anys de vida artística al Paral·lel (CC Albareda, 18/02 – 18.30 h), de la Bella Dorita a Lita Claver i Merche Mar.

L'itinerari El naixement dels teatres del Paral·lel (24/02 – 18.30 h), que es podrà seguir conjuntament amb el CC Albareda i el CC El Sortidor, a més de conèixer in situ teatres, cafès i cabarets de la zona, permetrà descobrir per què aquesta avinguda va esdevenir el centre de la vida cultural i teatral més important del sud d’Europa.

L'endemà, podreu continuar descobrint el passat gloriós de l'avinguda amb el documental De la Gran Via al Paral·lel (CC Albareda, 25/02 – 18.00 h), una pel·lícula que recorda l'homenatge de la companyia de teatre La Cubana al gènere i on hi van participar la Lita Claver “La Maña”, Pirondello, Merche Mar, Israel, Doña Soledad, Pastora Reyes, Amparo Moreno, Annabel Totusaus, Toni Torres, Pierrot, Lidia Moreno, Núria Feliu, Eva Sorel, Ondina, Christine, Carmen de Mairena, Regina do Santos o Sara Montiel.

La conversa Les músiques del Paral·lel. De principi del segle XX fins a la Guerra Civil (CC Albareda, 27/02 – 18.00 h) entre l'actor i músic Xavier Albertí, la cantant Mireia Feliu i el músic Marc Riera és l'avantsala del concert de La banda Paral·lelus (CC Albareda, 27/02 – 20.00 h), que tanca el cicle dedicat a la Bella Dorita i a l'època gloriosa del Paral·lel.

A més a més dels actes mencionats, el cicle també programa altres propostes: l'exposició Vedettes i cançonetistes (Associació cultural La BiblioMusiCineteca, fins al 27/02) i la Mostra de llibres a la Biblioteca del Poble-sec Francesc Boix.

Cal reservar plaça uns dies abans des del web de cada equipament. Recordeu que hem hagut de reduir notablement el nombre de localitats i per això, si teniu una entrada i finalment no hi podreu assistir, retorneu-la per tal que altres persones puguin accedir-hi. Aquí us expliquem com fer la reserva i la devolució.

Activitats relacionades

 • Un somni anomenat Europa

  On:
  CC Casinet d'Hostafrancs, CC La Casa Elizalde, CC Pere Pruna i CC Navas
  Quan:
  Del 13/04 al 15/05, del 08/06 al 23/07, del 07 al 29/10 i del 01 al 31/12/2021
 • El CC Pati Llimona recupera el cicle comparatiu de cinema i literatura

  On:
  CC Pati Llimona
  Quan:
  20/04, 25/05 i 22/06/2021
 • Sisena edició del cicle de dansa contemporània

  On:
  CC Sagrada Família
  Quan:
  29/04, 03 i 06/05/2021