52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Otello

CC Casa Orlandai i CC Pere Pruna
01 i 25/03/2021
  • Divulgació
  • Música

Descobriu la maduresa musical de Verdi

Tancant les audicions operístiques comentades d'aquest hivern, el CC Casa Orlandai i el CC Pere Pruna es disposen a dissertar entorn una de les darreres composicions de Giuseppe Verdi.

Al mes de febrer de l'any 1887 s'estrenava a Milà la penúltima òpera de Verdi, Otello, amb un èxit aclaparador. Drama líric en quatre actes, basat en la peça homònima de Willam Shakespeare, el compositor desplega tota la seva maduresa artística, ambició musical i exigència vocal. Otello es considera com una de les tres obres mestres del compositor italià, juntament amb Aida (1871) i Falstaff (1893).

Després de deu anys de silenci i d'intenses pressions del seu entorn, Verdi es retroba amb la lírica versionant un dels seus autors preferits, Shakespeare. El llibret d'Arrigo Boito segueix el pla perfecte ple de mentides i estratègies, que condueixen a la desintegració d'un Otello obsessiu i gelós, així com a la mort de Desdemona que el bard anglès va escriure cap al 1603. Verdi, però, se centra en el triangle que formen Otello, Desdemona i Iago i en les passions que viuen els tres personatges.

Pareu atenció al primer acte en la presentació d'Otello i l'ària Esultate! L’orgoglio musulmano sepolto è in mar, la prova de foc per a qualsevol tenor que interpreti el rol. En el mateix acte, els deu minuts del duet Già nella notte densa s’estingue ogni clamor entre Otello amb Desdemona és d'una bellesa sublim. Al segon acte, delecteu-vos amb el diàleg entre Otello i Iago. A Era la notte, Cassio dormia, on Iago mira de convèncer Otello de la infidelitat de Desdemona, comença de manera suau per acabar amb un explosiu i rabiós final. Finalment, fixeu-vos en l'últim cant de Desdemona, ja a punt de dormir i desconcertada per l'allunyament del seu amat, entona Salce, salce seguit per un Ave Maria refinat i exigent.

Si voleu descobrir més curiositats d'Otello o Verdi, teniu dues oportunitats. La primera al cicle Òpera entre bambolines del CC Casa Orlandai (01/03 – 20.00 h) amb en Marc Sala i a final de mes, al Conta'm una òpera del CC Pere Pruna (25/03 – 18.00 h) que dirigeix la María José Anglès.

Tant per la conferència al CC Casa Orlandai, que val 4,5 €, com per a la xerrada gratuïta al CC Pere Pruna cal reservar entrades anticipadament. Recordeu que hem hagut de reduir notablement el nombre de localitats i per això, si teniu una entrada i finalment no hi podreu assistir, retorneu-la per tal que altres persones puguin accedir-hi. Aquí us expliquem com fer la reserva i la devolució.

Activitats relacionades