52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Premis Mostra’t 2023

CC Parc Sandaru
15/12/2023
  • Teatre

Black side story, la gran triomfadora de la nit

Divendres 15 de desembre, el CC Parc Sandaru va viure una de les nits més esperades de tot l’any. I és que per fi es van conèixer les obres guanyadores dels premis Mostra’t, el cicle d’exhibició teatral en format concurs del centre.

La platea de la Sala Sandaru feia goig de veure amb el públic repartit per taules parades per l’ocasió. Un Edu García en estat de gràcia va ballar, cantar i enunciar els cinc premis de la nit en una gala àgil plena de sorpreses per a tothom, públic inclòs, i nervis entre les companyies candidates.

No eren en va, ja que les cinc peces es jugaven el premi del públic, amb una dotació econòmica de 500 €, i el guardó Mostra’t 2023 que dóna la possibilitat d’establir-se com a companyia resident al centre, l’exhibició al Teatre Eòlia durant el 2024 i una retribució de 1.200 €.

La millor actuació va ser per a l’Elías Torrecillas, que emocionat rebia el primer guardó de la seva carrera. Durant el parlament, l'actor de Black side story, va tenir un record per a l’actriu i activista Itziar Castro, desapareguda recentment, va reivindicar l’ofici d’actor i denunciar la precarietat d’aquest sector.

L’escriptora Ana Bofill va emportar-se el premi a la millor dramatúrgia per Tanzània, produïda per la cia. Fresquita Montes. L’obra, que es va poder veure al 20 d’octubre, és una tragicomèdia sobre la culpa, l’amor i les renúncies personals de les dones per les cures familiars.

La primera i les mestres de la República va rebre el Mostra’t a la millor direcció per David Pintó. Joan Valentí, actor del monòleg que va passar pel Sandaru el 10 de novembre i cocreador de la peça, va recollir el guardó en representació seva. La peça recorda Nativitat Yarza Planas, la primera dona que va ser batllessa de Catalunya, i d’altres dones pioneres que van obrir camí. El duet ja és un vell conegut del centre, ja que també hi van presentar les seves dues obres anteriors Mort a les cunetes (2018) i Molotov (2020), també dedicades a la memòria històrica.

Però és que onze persones afortunades entre el públic també se’n va anar cap a casa amb un premi sota el braç! Hi va haver entrades dobles per veure Pa amb tomàquet, el demà al Teatre Maldà, Filumena Marturano i Travy al teatre de La Biblioteca, dos llibres de l’obra La trena, l’èxit teatral basat en la història de Laetitia Colombani, i cinc tallers del centre per al trimestre vinent. El públic també va poder gaudir de valent amb l'espectacle sorgit del taller intergeneracional d'improvisació teatral. Hi ha talent!

A la recta final de la gala es van repartir els dos premis grossos de la nit. A través de les votacions del públic al llarg del cicle, la peça Black side story va erigir-se guanyadora, ja que va rebre la puntuació més alta. Finalment, el jurat també va premiar Black side story de Miquel Ripeu.

La gran triomfadora de la nit, que va veure’s al Sandaru el 3 de novembre, és un musical que posa sobre la taula el racisme, la xenofòbia i la discriminació racial, en to humorístic. En el seu discurs d’agraïment, un Ripeu encara amb els nervis a flor de pell, va reivindicar més presència de la pluralitat racial als escenaris.

Activitats relacionades