52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdisciplinària

CC Casa Golferichs
21, 28/01, 04 i 11/02/2021
  • Ciències socials
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

Un cicle de xerrades moderat per ISGlobal

Des de fa un any, un agent submicroscòpic ens ha capgirat el dia a dia de dalt a baix. Hem adoptat noves formes de relacionar-nos i hàbits, que eren impensables tot just fa dotze mesos. Si donem un cop d'ull a la història, no és pas el primer cop que la humanitat ha patit una pandèmia mundial.

En aquest context, el CC Casa Golferichs ha organitzat quatre xerrades entorn la Covid-19, dins els debats habituals anomenats Societat contemporània, que toquen tots els aspectes relacionats de l'epidèmia. Des de les primeres pandèmies documentades fins a la nostra època, tot fent un recorregut per l'actual, analitzant les vacunes aprovades i acabant pel moviment negacionista. El cicle el modera en Raul Torán, responsable de la Unitat de Cultura Científica d'ISGlobal.
 

De les pestes a les SARS. Un recorregut històric i demogràfic per les grans epidèmies de la humanitat.
21/01 – 18.30 h
En Kenneth Pitarch, llicenciat en Història, doctor en Demografia i investigador a l'Institut Infància i Adolescència Barcelona ens convida a traslladar-nos fins a l'any 430 aC a Grècia per conèixer la Pesta d'Atenes, viatjar fins a l'Edat Mitjana i saber més coses sobre la Pesta Negra o recordar la Grip Espanyola de fa un segle i com aquestes epidèmies van afectar la humanitat.
 
 
Covid-19: història d'una pandèmia
28/01 – 18.30 h
La biòloga, doctora en Immunologia i investigadora Adelaida Sarukhan fa una anàlisi de la pitjor crisi social i econòmica dels últims temps, ben bé des de la Segona Guerra Mundial. La segona ponència del cicle analitza el perquè de la situació actual i com es pot reduir el risc de repetir la història en un futur amb l'aparició de nous virus.
 
 
Vacunes Covid, una posada al dia
04/02 – 18.30 h
A la tercera trobada, la Carlota Dobaño, cap del Grup d'Immunologia de la Malària i professora al Màster de Salut Global d'ISGlobal, repassarà quins vaccins s'han aprovat per frenar la malaltia. N'explicarà les diferències, quins efectes té cadascuna, quines conseqüències se'n deriven, la durada de la immunitat que proporcionen o bé què se'n pot esperar.
 
 
Fake news i negacionisme en temps de pandèmia i infodèmia
11/02 – 18.30 h
El negacionisme científic sempre ha tingut seguidors, però és ara, amb les xarxes socials i l'altaveu que suposa per a tota mena de teories conspiranoiques que és més important saber distingir-les. L'Alexandre López-Borrull, doctor en Química, llicenciat en Documentació i professor dels Estudis de Ciències de la Informació a la UOC, analitzarà amb exemples, estadístiques i evidències científiques aquests fets i la relació diària que tenim amb la informació.
 
 
Per assistir a les conferències, presencials i gratuïtes, només cal reservar entrades al web del centre a partir de les 09.30 h del dia de la xerrada. Hi ha l'opció, també, de seguir les ponències en directe des del canal de YouTube del CC Casa Golferichs.

Si teniu la reserva feta i finalment no vindreu, cancel·leu la inscripció per tal que algú altre pugui accedir-hi. Aquí us expliquem com fer la reserva i la devolució.

Activitats relacionades