52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

A taula!, alimentació i protesta

CC El Sortidor
11, 15, 19 i 24/02/2021
  • Divulgació
  • Gastronomia
  • Rutes i visites

Les lluites a partir del menjar

Tal com diu la dita A la taula i al llit, al primer crit! I és que en segons quines ocasions no ens ho hem de fer dir dues vegades per acudir a la crida. Com cada trimestre, el CC El Sortidor elabora un nou menú d'activitats lligades al cicle gastronòmic A taula!, un cicle on, tenint com a punt de partida l'alimentació, hi tenen cabuda molts altres temes més enllà dels aclamats tallers de cuina.

A la taula i al llit, al primer crit! En aquest cas, l'equipament del Poble-sec es fixa en els crits de protesta que s'han generat al llarg de la història al voltant del menjar o de la manca d'aliments. Aquest mes de febrer, a través d'un recorregut per diferents contextos socials i moments històrics coneixereu com s'han relacionat l'alimentació i la lluita política, alguns exemples de moviments socials que han reivindicat una alimentació digna o han lluitat per transformar la realitat a través del menjar.

La Marina Monsonís, aquí podeu llegir una entrevista on explica seu projecte, és una artista visual que treballa en programes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics i socials. En el Vespre d'art, política i gastronomia (11/02 – 18.30 h) cuinarà un suquet de peix de la Barceloneta mentre explica les relacions existents entre un plat i la complexitat política del territori.

Al cap de quatre dies, el cicle es trasllada a La Model per conèixer La cuina a les presons de la transició (15/02 – 18.00 h). La visita servirà per conèixer com s'espavilaven els presos per cuinar a les cel·les sense ser descoberts i es tractarà de les experiències que han fet del menjar una pràctica política a les presons, com les vagues de fam o els motins per reclamar uns àpats dignes per als reclusos.

Horts urbans i anarquisme: cultivant Barcelona en temps de guerra (19/02 – 12.00 h) és la visita següent, que no s'allunya gaire de la plaça del Sortidor. Des dels Horts de la Font Trobada coneixereu com les organitzacions agrícoles històriques en èpoques de crisi poden aportar idees alternatives als models productius actuals i contribuir a les lluites per la sobirania alimentària.

Tancarà el cicle Alimentació i protesta la xerrada Els rebomboris del pa des d'una perspectiva feminista i agroecològica (24/02 – 19.00 h), la revolta de l'any 1789 que, amb les dones barcelonines al capdavant, es revelaven en contra de l'increment del preu dels aliments bàsics com el pa. La conversa tractarà els efectes de la privatització de serveis en l'accés a una alimentació saludable i justa per les classes populars, el paper de les dones en les lluites per la justícia social en la història i les represàlies que van patir els col·lectius més oprimits de la ciutat.

Totes les activitats del cicle són gratuïtes i cal reservar plaça uns dies abans des del web del CC El Sortidor. Recordeu que hem hagut de reduir notablement el nombre de localitats i per això, si teniu una entrada i finalment no hi podreu assistir, retorneu-la per tal que altres persones puguin accedir-hi. Aquí us expliquem com fer la reserva i la devolució.

Activitats relacionades