52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Un recorregut fotogràfic per les Cases Barates del Bon Pastor

CC Bon Pastor
Del 03 al 28/05/2021
  • Fotografia

Aquestes propostes ja han passat

Un valuós testimoni històric dels orígens del barri

Les anomenades cases barates del Bon Pastor són 784 habitatges d'una sola planta que es van construir ara fa cent anys. A principi del segle XX, els industrials barcelonins buscaven terrenys econòmics, que tinguessin bona comunicació i que disposés d'aigua abundant per situar les seves fàbriques fora de la ciutat.

A la riba del riu Besòs i al voltant de la fàbrica d'aprestos Ignasi Sala Massaguer i la de tints per a sabates d'Enric Sanchís i Ros, el Patronat de l'Habitació de Barcelona hi va edificar el nucli de Cases Barates Milans del Bosch. En aquestes edificacions unifamiliars de no més de quaranta metres quadrats s'hi va anar  instal·lant gent procedent de Santa Coloma de Gramenet i dels nuclis de barraques de Montjuïc, expulsats per les obres de l'Exposició Internacional de 1929.

Amb el pas dels anys, i sobretot amb el pla urbanístic dels anys seixanta, la zona es va anar densificant notablement. La remodelació de la zona i la reubicació dels seus habitants a edificis de nova construcció va començar l'any 2003 i de mica en mica, les casetes de planta baixa van anar desapareixent.

Tot i això, encara en queda alguna per mostrar a les noves generacions l'exemple d'arquitectura popular del segle XX. El fotògraf de Sant Andreu Santiago Núñez Fulcará ha fet una feina ingent, retratant les façanes de les cases barates que encara es mantenen dretes i tot i que amb els accessos tapiats.

Durant el mes de maig, Santiago Núñez mostra el valuós testimoni gràfic dels orígens del barri al CC Bon Pastor. Es pot visitar fins a final de maig (del 03 al 28/05).

Activitats relacionades