52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic Can Basté

Centrat en el món de la imatge i la fotografia, el centre organitza bianualment el Fòrum Fotogràfic Can Basté

Al turó de la Peira s’aixeca la masia de Can Basté, gestionada per vuit entitats del barri. Si us agrada la fotografia, aquest és el vostre equipament: inclou un autoservei de plató i laboratori, exposicions, aules de formació fotogràfica i un generós ventall de convocatòries. 

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Passeig Fabra i Puig, 274
08031 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

Dilluns, de 16 a 22 h. 
De dimarts a divendres, de 9.30 a 13.30 h i de 16 a 22 h. 
Dissabtes, de 10.30 a 13.30 h i de 16.30 a 20.30 h. 
Agost: tancat. 

La llista inclou totes les activitats que consten a la base de dades de l’Ajuntament, puntualment pot ser que alguna activitat no hi aparegui. Pots consultar directament la web del centre:
95124132926

La masia fotogràfica
El Centre Cívic ocupa una antiga masia situada a la cruïlla de dos camins força concorreguts dels voltants de Barcelona. Can Basté va ser un centre de producció vinícola que va decaure amb els anys i que, gràcies a la pressió dels veïns, va acabar convertint-se en un equipament públic. Avui compta amb un espai fotogràfic que ha esdevingut un referent fins i tot més enllà de la ciutat.
 
Encreuament de camins
Al voltant de l’antiga parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, documentada des del segle x, es va anar constituint un petit nucli format, entre d’altres, per la masia de Can Basté i per Ca l’Artés, un antic hostal dels segles xiv-xv que encara es conserva.
Al segle xi aquest indret era una zona de conreus on, a més, s’encreuaven dues vies força transitades: la que comunicava Sant Andreu de Palomar i Horta i el camí que venia del coll de Montcada i duia cap a Barcelona.
 
Un centre de producció vinícola
L’edifici actual de Can Basté data del segle xviii, quan la família propietària va reformar i ampliar una masia preexistent per tal de donar-li un aspecte senyorial. Gràcies a aquesta reforma, el celler es va convertir en una de les peces centrals de l’edifici. No és estrany, perquè l’esplendor de Can Basté es devia al conreu de la vinya i la producció de vi.
La reforma del segle xviii també va incloure la construcció d’un pont que unia la masia amb l’església i una decoració de la façana amb motius geomètrics i esgrafiats que simulaven columnes i frontons.
El propietari de la masia en aquella època era Antoni Nadal, però tothom la coneixia pel nom del seu masover, Pau Basté.
Al llarg dels segles xix i xx la masia va canviar de masovers i d’usos. En una època fins i tot es va utilitzar com a magatzem, i els baixos es van ampliar.
 
Campanyes veïnals
Les campanyes reivindicatives que va endegar l’Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira als anys setanta perquè la finca es convertís en un equipament públic van fer que l’Ajuntament de Barcelona acabés comprant-la el 1980.
Les obres de restauració i reforma de la masia van acabar el 1995, any en què es va inaugurar el nou Centre Cívic Can Basté. Després de la reforma, l’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local.
Turó Acció Sòcio-Cultural (TASC), una entitat creada l’any 2004 i formada per vuit entitats del barri, s’encarrega de la gestió del Centre Cívic, que té una programació basada en la producció, difusió i divulgació cultural i que manté una oferta estable de concerts, exposicions i tallers.
El centre també compta amb El Generador, un espai on artistes emergents de la música, la dansa, els audiovisuals o les arts escèniques es poden donar a conèixer.
 
Un referent en el camp de la fotografia
Tot i això, l’especialitat del centre és la fotografia, un camp en el qual ha esdevingut un referent nacional i internacional. A l’espai fotogràfic Can Basté s’organitzen cursos i tallers de tota mena relacionats amb el món de la imatge.
Al mateix centre es fan exposicions i trobades de fotografia social i documental i s’organitza el Fòrum Fotogràfic Can Basté, que atorga beques per a projectes expositius i posa en contacte creadors novells i professionals.