52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Centres Cívics
Centre Cívic Casa Groga
Al bell mig dels jardins Manuel J. d’Arnalot, al barri de Sant Genís dels Agudells, el Centre Cívic dinamitza des del 1991 el veïnat amb propostes teatrals, de música i dansa (en el marc, sobretot, del cicle Estrena’t) i amb una ludoteca dirigida a infants de fins a 12 anys.
- Contacte i horari
- Activitats
- Història
De dilluns a divendres, de 9.30 a 14 h i de 16 a 21 h.
Agost: tancat.
Del conreu de la terra al conreu de les arts
Situat en un barri amb una orografia complicada que va ser dels últims a ser urbanitzats, el Centre Cívic Casa Groga ha heretat la ubicació i el nom d’una antiga explotació agrària. Llargament reivindicat pels veïns, avui és el centre d’activitats més popular del barri. Gràcies als programes d’aquest equipament, allà on abans es conreava la terra, avui hi creixen vocacions artístiques.
Una finca senyorial amb porxo i mirador
El nucli de Sant Genís dels Agudells ja està documentat des del segle x i, per tant, és més antic fins i tot que l’avui desaparegut monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, del qual va passar a dependre al segle xiv.
Al voltant de l’església parroquial i el cementiri de Sant Genís van anar apareixent masies i explotacions agrícoles, entre les quals figura la de Can Termes, posteriorment coneguda com a Can Gresa i, finalment, com a Casa Groga.
La finca està documentada des del segle xviii, amb el nom de Can Termes, i es creu que els seus propietaris la podrien haver erigit per tal de fugir de les epidèmies que afectaven Barcelona.
Auster però senyorial, l’edifici tenia una galeria porticada i una característica torre que feia de mirador que es van construir durant l’ampliació i renovació de la masia de l’any 1830.
De Can Gresa a la Casa Groga
Fins al 1930 l’edifici va ser conegut com a Can Gresa, nom de la família que hi vivia. L’última propietària va ser Rosa Gresa, que va morir sense descendència. Els seus hereus van donar la masia a l’Hospital de Sant Pau.
Com que les parets de la finca estaven pintades de color groc, els veïns l’anomenaven popularment «la Casa Groga».
Entre el 1973 i el 1976, l’Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells ja demanava millores i serveis en un barri que cada cop estava més densament poblat i que, a causa de la seva orografia difícil, va ser dels últims a urbanitzar-se. Concretament, els veïns demanaven que a «la Casa Amarilla» s’hi fes una biblioteca i un parc infantil, entre altres equipaments.
Un edifici nou i energèticament eficient
El 1978 la finca va ser expropiada per l’Ajuntament, que en va pagar 50 milions de pessetes. A causa del mal estat en què es trobava, es va descartar la possibilitat de conservar-la i es va optar per l’enderroc, una opció que els mateixos veïns van acabar acceptant a la dècada dels vuitanta.
El Col·lectiu Agudells, un grup amb finalitats ecologistes i culturals, amb el suport d’altres entitats del barri, va impulsar a començaments del 1987 una recollida de firmes demanant que es fes un centre cívic a la Casa Groga. Pel febrer es va instal·lar un barracó als terrenys, que feia les funcions d’espai de reunió i local social.
El nou Centre Cívic Casa Groga, construït segons el projecte de l’arquitecte Francisco de la Guardia, amb un disseny energèticament eficient, es va inaugurar finalment el 16 de març del 1991.
L’art, de plaça en plaça
El Centre Cívic Casa Groga té una ludoteca per a nens i nenes d’entre 0 i 12 anys i organitza tota mena d’activitats relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la informàtica i les xarxes socials, la salut, la música i l’art en les seves formes més diverses.
Entre els programes de més llarg recorregut endegats pel centre hi ha la mostra d’arts de carrer Desplaça’t, que el 2014 va fer 10 anys i que, cada any pel voltant dels mesos de maig i juny, porta manifestacions artístiques i escèniques a diversos espais a l’aire lliure del barri. A més, el centre participa activament en el cicle Clàssica a Horta-Guinardó acollint alguns dels concerts inclosos en la programació.