52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Centres Cívics
Centre Cívic Teixonera
L’equipament del barri del Coll i la Teixonera s’ha centrat en les arts escèniques i la dansa a través d’iniciatives com Territori en dansa, un cicle anual de dansa, noves tendències i participació que aglutina les associacions del barri a través del moviment.
- Contacte i horari
- Activitats
- Història
Dilluns, dimecres, dijous i divendres, 9 a 21 h.Dimarts, de 9 a 14 h i de 16 a 21 h.Dissabtes, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h.Agost: tancat.
Una eina per a un barri amb un ric teixit associatiu
Nascut com a colònia d'estiueig, al barri de la Teixonera va acollir entre la dècada dels cinquanta i setanta una gran quantitat de nous veïns que van haver de lluitar per millorar les condicions de vida a la zona i que van formar un teixit associatiu ric i potent. La parròquia del barri els va permetre disposar d'un primer lloc de trobada fins a la inauguració, en els anys noranta, del Centre Cívic Teixonera, que avui ofereix eines, activitats i tot tipus de possibilitats als veïns i entitats del barri.
De colònia a barri d'immigrants
La Colònia Taxonera, situada als terrenys de Can Grau adquirits pel fabricant de calçat Joaquim Taxonera, es va anar urbanitzant entre 1915 i 1930 i estava formada per torres de planta baixa i jardí.
En els anys cinquanta, la zona, coneguda avui com la Teixonera, estava molt desconnectada del centre, no comptava amb serveis i gairebé no tenia transport. Era una barriada barata que els immigrants que llavors arribaven a Barcelona van ocupar amb rapidesa.
Els esforços del capellà del barri, mossèn Lladós, van aconseguir reunir al voltant de la parròquia de Sant Cebrià a un grup de veïns que van començar a establir vincles i a organitzar-se. Durant els anys vuitanta i principis dels noranta, la parròquia va exercir les funcions de centre social.
Un Centre Cívic per a un barri amb pocs equipaments
El 21 de gener de 1995, finalment, s'inaugurava el Centre Cívic Teixonera, seu també del Casal Infantil Teixonera, en un edifici de nova planta que millorava una escassetat crònica d'equipaments públics al barri. En un primer moment i fins al 2012, l'edifici va acollir també la seu de Serveis Socials de la Vall d'Hebron-Teixonera.
El 2010, el centre va complir 15 anys i, per commemorar l'aniversari, es van organitzar quinze activitats diferents dins el programa 15 x 15. Una d'elles va consistir a donar suport al documental Teixonera. Recull d'un barri, realitzat pel cineasta de la Teixonera Jordi O. Romero, de la productora Ozzypiuntur, que recull testimonis dels veïns sobre la història del barri.
Entre Vienesos i brigadistes canadencs
Entre altres activitats, el programa 15 x 15 va incloure també l'exposició «La Casa dels Vienesos a la Teixonera» (La Casa dels Vienesos a la Teixonera), que recorda el fet que la famosa companyia de teatre fundada i dirigida per Artur Kaps es va instal·lar en una casa taller del barri en 1944.
De fet, el 2011 es va remodelar l'exterior del Centre Cívic Teixonera i el 2015, coincidint amb la celebració del centenari del barri i el dotzè aniversari del centre, es va inaugurar una plaça contigua, dedicada a la titellaire i membre de la companyia Herta Frankel.
El Centre Cívic està situat al costat d'unes escales que comuniquen els carrers d'Arenys i de Samaniego. L'octubre de 2009, aquestes escales van rebre el nom de «Escales dels Canadencs» (Escales dels Canadencs), en homenatge als membres del batalló Mackenzie-Papineau (també coneguts com a «Mac-Paps») de les Brigades Internacionals, que van defensar la Segona República.
Moviment i dansa
El Centre Cívic Teixonera comparteix espai amb el Casal Infantil Teixonera, que compta amb una ludoteca i promou activitats per a nens i nenes d'entre 4 i 15 anys.
A més de participar en el cicle Clàssica a Horta-Guinardó acollint alguns concerts, al Centre Cívic Teixonera es realitzen moltes activitats i tallers relacionats amb el moviment i la dansa, com la proposta participativa Territori en dansa, que procura esborrar les fronteres entre estils i promoure les noves tendències coreogràfiques.