52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Centres Cívics
Centre Cívic Trinitat Vella
Situat al Coll de Finestrelles, a Sant Andreu, l’equipament centra la seva activitat en les arts escèniques i també en la música a través del Com a casa, un cicle de músiques de proximitat que aposta per concerts íntims i de petit format.
- Contacte i horari
- Activitats
- Història
De dilluns a divendres, de 9 a 21 h.
Dissabtes, de 9 a 14 h i de 16 a 20 h.
Agost: tancat.
La quinta forca és aquí mateix
L’expressió «a la quinta forca» va néixer fent al·lusió a una forca jurisdiccional que s’havia instal·lat en aquest indret al segle xv, però avui Trinitat Vella ja no és sinònim de llunyania i aïllament. Avui potser no és la zona més cèntrica de Barcelona, però està perfectament integrada en la ciutat gràcies, en part, a equipaments com el Centre Cívic Trinitat Vella, un dels més veterans de Barcelona, nascut el 1986.
La capella de la Trinitat
La zona on es troba el Centre Cívic es coneix també com el Coll de Finestrelles i, originàriament, era part de l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar.
Una capella dedicada a la Trinitat construïda l’any 1413 i destruïda durant la Guerra del Francès (1808-1814) va donar nom al barri.
Antigament, aquesta zona era tan lluny de la Barcelona emmurallada que va fer néixer l’expressió «a la quinta forca» com a sinònim de llunyania. La primera de les forques on es penjaven els condemnats a mort estava situada al centre de la ciutat, i cadascuna de les altres era una mica més lluny que l’anterior. La que es va instal·lar en aquest indret el 1445... era la cinquena!
De les vinyes al ciment
Al segle x el Rec Comtal vorejava aquesta àrea, portant aigua des de Montcada fins a la resta de Barcelona. El rec es va cobrir el 1966, però, tot i així, segueix present a la memòria de les veïnes i veïns del barri.
Fins a mitjan segle xx, la Trinitat era una zona agrícola i poc poblada. Als anys vint es va endegar el projecte de la colònia «Ciutat Jardí de la Trinitat», que preveia la construcció d’un conjunt de cases unifamiliars destinades a la classe mitjana. Del projecte inicial, en queden restes de l’única casa que es va arribar a construir, coneguda com «El Xalet de la Trinitat».
A la dècada dels cinquanta les vinyes van desaparèixer i van ser substituïdes per blocs de pisos, i l’any 1963 s’hi va instal·lar una presó de dones, que va marcar la fesomia del barri fins al 1983.
Als anys setanta els moviments veïnals van començar a reclamar equipaments públics per al barri.
Un equipament veterà
L’any 1984, el Servei de Construcció d’Edificis Municipals i Locals promou la construcció de l’edifici que acull el Centre Cívic Trinitat Vella. Dos anys després, el 8 de novembre del 1986, s’inaugura l’equipament, un immoble de tres nivells amb grans finestrals que acull diversos serveis del districte, a més de les sales polivalents on es desenvolupen les activitats del Centre Cívic.
El Centre Cívic Trinitat Vella també té una sala d’actes amb accés des del carrer Alt, que es va construir posteriorment a la part del darrere de l’immoble.
L’any 1992, la construcció del Nus de la Trinitat va millorar les comunicacions i va separar el nucli antic del barri dels nous polígons.
Al centre de la vida cultural del barri
Des de la seva creació, el Centre Cívic Trinitat Vella ha tingut un paper destacat en la vida social i cultural del barri, amb la promoció i difusió d’activitats culturals i el suport a la vida associativa com a principals objectius.
A partir del 2014, el Centre Cívic Trinitat Vella el conformen dos equipaments complementaris: l’Espai Foradada, que correspon a l’edifici històric, i l’Espai Via Barcino, l’antic ambulatori del barri recuperat pels veïns i veïnes.