52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic Vil·la Urània

Ciència i art tèxtil&craft en un edicifi premiat per la seva sostenibilitat intel·ligent

El nou centre cívic, ubicat en un edifici premiat pels Green Solutions Awards 2017 en la categoria d'Edifici Intel·ligent, té com a línies principals dos projectes: un de divulgació científica i un altre -La Galeria Urània- d'art tèxtil&craft. 

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Telèfon: 937 061 295
Carrer Saragossa, 29
08006 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

De dilluns a divendres, de 9 a 21 h. 
Dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.

La llista inclou totes les activitats que consten a la base de dades de l’Ajuntament, puntualment pot ser que alguna activitat no hi aparegui. Pots consultar directament la web del centre:
99400179932

La Vil·la Urània és una petita residència de finals del segle XIX, que fou la llar de l'astrònom Josep Comas i Solà. El nou complex d'equipaments assumeix el repte de donar una nova vida a la Vil·la Urània i al seu jardí, incorporant-la a un edifici de nova construcció de baix impacte ambiental i consum energètic reduït. Destaca per l'ús d'espais intermedis, climatitzats de manera natural, tancat amb una gran façana formada per diversos filtres superposats que s'adapten a les condicions exteriors.
 
La torre d’estiu de la família Comas
Cap al 1868 les terres on actualment hi ha Vil·la Urània corresponien a la finca Regàs. Bienvenido Comas i Francesca Solà van triar la parcel·la situada entre el carrer de Sant Felip Neri i la via del ferrocarril per construir-hi una petita residència d’estiueig seguint el projecte arquitectònic de Magí Rius i Mulet.
 
Josep Comas, un astrònom que va fer història
Josep Comas i Solà va néixer el 17 de desembre de 1868. Llicenciat en ciències fisicomatemàtiques l’any 1889, es va convertir en impulsor de l’astronomia moderna a Catalunya. Des del terrat de l’habitatge on ens trobem va passar-se hores amb la vista clavada al cel descobrint estrelles, asteroides i cometes. L’afany per compartir els coneixements el va portar a publicar més de 1.200 articles entre el 1893 i el 1937, any en què va morir. El testament llegava la vil·la a la ciutat amb la condició que es donés continuïtat a la divulgació científica.
 
Polèmica per la conservació i preservació de la vil·la
L’Ajuntament va ratificar la cessió de l’immoble el 1942, tot i que no en va prendre possessió fins a l’any 1956. La casa va passar temps sense tenir cap ús concret, fins al punt que la família del científic va denunciar l’Ajuntament l’any 1963. L’immoble va estar a punt de ser venut i enderrocat als anys noranta, però la mobilització ciutadana el va salvar. L’any 2012 el consistori va decidir buscar una solució definitiva amb la família de l’astrònom, els veïns del Farró i la Fundació Aster.
 
El Centre Cívic Vil·la Urània
Les obres, amb un pressupost de 7,4 milions d’euros, es van iniciar el juliol del 2015 i van acabar al cap de dos anys. El nou centre Vil·la Urània va obrir les portes a principis del 2018. Premiat pels Green Solutions Awards 2017 en la categoria d’edifici intel·ligent, va obtenir la Certificació Leed Platinum de la Leadership in Energy and Environmental Design. A més de la popularització de la ciència, Vil·la Urània té l’art tèxtil i el craft com a suport i mitjà d’expressió més destacable.