52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Centres Cívics
Centre Cívic Pere Pruna
El centre deu el seu nom al pintor Pere Pruna, que va fer la decoració de la capella. A més dels nombrosos tallers i activitats, l’equipament posa l’accent en la música a través de concerts, sessions d’òpera, música religiosa o el cicle Primavera Coral.
- Contacte i horari
- Activitats
- Història
De dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 21 h.
Agost: tancat.
Un temple de l’art i la música
Una capella construïda per l’arquitecte Enric Sagnier el 1928 i que havia estat incendiada durant la Guerra Civil va ser rehabilitada als anys cinquanta. Va ser aleshores quan el pintor Pere Pruna va omplir d’àngels i figures religioses les voltes i els vitralls de l’edifici. Els veureu si visiteu el Centre Cívic que porta el seu nom, un espai que ja no té un ús religiós, però que ha esdevingut un petit temple dedicat a les arts plàstiques i a la música a Sarrià-Sant Gervasi.
La capella de Sagnier
L’arquitecte Enric Sagnier, l’autor del temple del Tibidabo i de la Casa Sagnier, entre moltes altres obres, va construir el 1928 una capella per a les Mares Reparadores, un orde de clausura fundat a Estrasburg el 1857.
La capella va ser incendiada durant la Guerra Civil i reconstruïda el 1950 gràcies al mecenatge del farmacèutic Fernando Rubió i Tudurí. Rubió i Tudurí havia estudiat a Barcelona i a l’Institut Pasteur de París, i va fundar els laboratoris Andrómaco.
Els àngels de Pere Pruna
Entre el 1952 i el 1954, el pintor Pere Pruna va rebre l’encàrrec de decorar les voltes de la capella amb imatges al·lusives a l’eucaristia i, mitjançant la tècnica del fresc, va omplir-les d’àngels i figures religioses. A més, va crear set vitralls preciosos que són dels pocs que es van fer després de l’època modernista a Barcelona.
Pruna havia viscut a París als anys vint, on havia conegut artistes com Picasso, Jean Cocteau i Sert. La destrucció d’obres d’art religiós durant la Guerra Civil, però, el va allunyar de les avantguardes i el va impulsar cap a valors plàstics més clàssics.
Vitralls restaurats
L’any 1998 el Servei de Construcció d’Edificis Municipals i Locals va presentar a l’Ajuntament un Pla Especial de protecció i rehabilitació de la capella.
Durant la reforma, es van restaurar els vitralls, que van poder ser reparats amb els mateixos materials i per la mateixa empresa que els havia fet originàriament als anys cinquanta.
Neix el Centre Cívic Pere Pruna
Després de l’adequació de l’espai, el maig del 2000 es va inaugurar el Centre Cívic Pere Pruna. L’espai té dues alçades i una estructura que permet adaptar l’antiga capella als usos que té actualment, bàsicament com a sala d’exposicions, de concerts i com a espai per fer-hi tallers culturals.
La música és l’eix vertebrador de bona part de l’activitat del centre, que, entre altres iniciatives, acull la Taula de Cors del districte i el Cicle de Música Religiosa del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.