Ton Cortés

Tonatiuh Cortés Ortiz, conegut com a Ton Cortés, va néixer a Ciutat de Mèxic l’any 1980. Inicialment, es va traslladar a Barcelona per aprofundir en els seus estudis de música medieval. Tanmateix, la seva trajectòria va fer un gir quan va descobrir la seva passió per la fleca artesanal.

L’any 2013 va adquirir una fleca amb un forn de llenya gairebé centenari al barri de l’Eixample de Barcelona, que va batejar com a Cloudstreet Bakery. Posteriorment, va rebatejar l’establiment com a Suca’l. Allí, juntament amb el seu equip, elabora pans i brioixeria de manera completament artesanal, utilitzant massa mare i farines ecològiques.

La seva dedicació i mestria en l’elaboració de panettone li han valgut reconeixements destacats. El 2019 va obtenir el premi al Millor Panettone d’Espanya. L’any 2023 va liderar com a capità l’equip espanyol de panettone al World Panettone Championship, on van aconseguir el 2n premi en panettone de xocolata i el 3r premi en panettone tradicional. El novembre de 2024, va fer història en guanyar la Coppa del Mondo del Panettone a Milà, convertint-se en el primer forner no italià a rebre aquest guardó.

A més de la seva tasca a Suca’l, Tonatiuh ha participat activament en esdeveniments, formacions i publicacions relacionades amb la fleca, consolidant-se com una figura influent en l’àmbit de la fleca artesanal a escala internacional.

Ton Cortés