El problema entre la protecció i els plans urbanístics es va intentar superar amb la redacció dels Plans Especials de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg adaptats territorialment als districtes de la ciutat i aprovats definitivament al llarg de l'any 2000. Aquests Plans Especials s'han anat ampliant fins a dia d’avui, amb nombrosos planejaments que han incrementat la protecció de les edificacions, com és el patrimoni industrial, els espais emblemàtics, els plans de Sant Andreu, Poblenou, Horta, Gràcia,... i els que estan per venir.
Aquesta solució ha permès coordinar els criteris de protecció i els del planejament, de manera que la protecció s'ajusta actualment de forma molt més efectiva.
Els Plans estableixen quatre nivells de protecció:
- La categoria superior la formen els elements amb nivell A (Bé Cultural d'Interès Nacional), decidits per la Generalitat.
- La següent categoria la formen els de nivell B (Bé Cultural d'Interès Local), decidits per l'Ajuntament i ratificats per la Generalitat.
- El nivell C (Bé d'Interès Urbanístic) és competència absoluta de l'Ajuntament.
- Per últim, els de nivell D (Bé d'Interès Documental).
Per a les tres primeres categories, és obligat el manteniment i no és possible l'enderroc, mentre que al nivell D es permet l'enderroc després de presentar i ser aprovat un estudi històricoarquitectònic.